Hur stora är Sverigedemokraterna, egentligen?

Det har varit mycket tal om Sverigedemokraterna och deras vågmästarroll. Förfrågningar till riksdagsledamöter samt landstings- och kommun politiker om eventuellt samarbete. Jag är glad att hela 66% av de tillfrågade riksdagsledamöterna varit tydliga att de är bereda på ett blocköverskridande samarbete för att motarbeta SD. Jag är tydlig, jag vill inte att Alliansen har någon form av samarbete med SD.

Det har också varit mycket diskussioner om man ska ta debatten med SD eller inte. I skolor? På kommunalnivå? SD har varit arga för att de inte får vara med i tv-debatterna. Jag tycker att man ska ta debatten med SD där de finns representerade och de flesta partier och politiker delar denna linje. Eller så kan man göra som Lars Ohly gjorde under Almedalen i Debatt. Han vill inte debattera med Jimmie Åkesson men står ändå i samma studio, vid samma bord & diskuterar samma frågor.

Många har sagt att media lyfter SD in i riksdagen. Flera journalister har granskat partiet, dem som är aktiva och partiets ledning och nu det senaste året har det varit en granskning även kring SD:s väljare. Flera har också diskuterat SD och sociala medier, bland annat Gudrun Schyman i våras. SD har flest fans på Facebook och är näst bäst när det gäller att lägga ut klipp på YouTube. Sedan beror det ju alltid på hur man mäter, vilket gör att SD inte alltid ska ses som de har en dominerande roll. SD är också bra på att ha koll på vad som skrivs och kommentera blogginlägg, det kan jag själv säga att så fort jag skriver om integration och invandring får jag alltid frågor och kommentarer. Jag som bedriver en stor del av min personvalskampanj via social medier fick frågor om SD på nätet av tidningen Kristdemokraten.

”Kristdemokraten Caroline Szyber, som till stor del använder sociala medier i sin personvalskampanj inför riksdagsvalet, menar att SD driver en medveten kampanj på internet.

– De ser till att ha en aktivitet som gör att de verkar vara större än i verkligheten. Då får man se till att de inte står oemotsagda, om man har möjlighet att svara och känner sig tillräckligt stark. Jag tror att många första­gångsväljare uppfattar dem som mer etablerade än de är annars, säger hon.

Fler kommentarer

En vanlig text på Caroline Szybers blogg får två, tre kommentarer. När hon har skrivit om SD eller invandring har hon fått 15 kommentarer på kort tid. Hon godkänner alla kommentarer som inte faller inom ramen för hets mot folkgrupp.

– Om de är lite halvrasistiska tycker jag att de faller på sin egen dumhet, om jag ska vara ärlig.

”Behandla alla lika”

Hon svarar också på de flesta kommentarerna.

– Man måste behandla alla inlägg i bloggen på samma sätt, tycker jag. Annars måste man göra ett aktivt val att inte tillåta kommentarer alls eller att inte blogga om ämnet, och det tycker jag också blir fel. Då får Sverigedemokraterna sätta agendan.

Att Caroline Szyber själv bloggar om ämnet ibland beror på att det är en av hennes tre valfrågor. Hon har läst på om integration och invandring sedan tiden på universitetet. En del fakta kollar hon upp när hon debatterar.

– Jag skulle inte sätta mig i en paneldebatt med dem utan delar partiets syn att möta SD på den nivå där de finns representerade. Jag tycker därför inte heller att de hör hemma i exempelvis skoldebatter mellan riksdagspartier.

Till sist ger hon två tips om hur en politisk motståndare kan bemöta sverigedemokrater på internet och i sociala medier: Man ska skriva om de ämnen som man vill skriva om och inte låta SD sätta agendan, och sedan ska man ta sig tid att bemöta de kommentarer som kan komma.

– Då lyckas man bra, säger Caroline Szyber.”

Var social, dela med dig!
, , , , ,