Tragisk olycka visar på vikten av civilkurage

Idag läste jag om en tragiskt olycka som skett i flera tidningar; Aftonbladet och Expressen. En berusad person råkar ramla ned på tågspåret. En man hoppar ned men inte för att hjälpa honom utan att att råna honom. Sedan går han därifrån helt iskallt, utan att påalla hjälp. Mannen blir sedan påkörd av tåget men klarar sig mirakulöst nog men får allvarliga skador.

Jag uttalar mig till TT; Aftonbladet, Metro, Helsingborgsdagblad, Dagen, Boråstidning, Dagensjuridik, Sveriges radio, Aftonbladet2, UNT, Sydsvenskan, DN, Västervikstidning.

Att gärningsmannen inte försökt hjälpa personen på spåret och inte heller larmat kan han inte åtalas för.

– För vanliga människor finns det ingen lagstadgad skyldighet att ingripa, säger han.

Kristdemokraterna har länge drivit kravet om införande av vad de kallar en civilkuragelag, som skulle göra alla skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd, och alltså göra det straffbart att inte ingripa.

– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett sånt fall där man känner att det är ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger KD:s rättspolitiska talesperson Caroline Szyber.

KD fick till stånd en utredning, som bemöttes många kritiska remissvar.

– Utredningen ligger nu på justitiedepartementet och är väl inte riktigt prioriterad, säger Caroline Szyber.

KD har inte gett upp och fortsätter att driva på för att få till lagstiftning på området.

– Så sent som i budgetförhandlingarna har vi tagit upp frågan och varje gång inför regeringsförklaringen. Vi driver frågan hårt när tillfälle ges, säger Caroline Szyber.

Intervjuad i Sweden radio. Och nyheten har blivit internationell nyheter, ja i Norge också i vart fall..

Update:

Som alltid någon som inte håller med, denna gång Blekinge läns tidning,  Expressens ledare, DN ledare och JK. Men jag är glad att personen som ramlade ned på spåret mår bättre och att rånare som sedan bara lämnade honom på spåret nu är fast.

Skriver på Svt-debatt

En man ramlar ner på spåret. En annan man hoppar ner efter honom. Vad som skulle ha kunnat sluta lyckligt – att mannen får hjälp att ta sig upp – slutar tvärtom. Mannen hjälper honom nämligen inte utan rånar honom, hoppar upp från spåret och ger sig iväg. Kvar på spåret ligger mannen som har blivit rånad – och som nu också blir påkörd.

Det enda som kunnat göra händelsen värre är om han inte hade överlevt, vilket han nu lyckligtvis gjorde.

Förhoppningsvis kommer rånaren att åka fast och bli dömd. Det är vad svensk lagstiftning ger utrymme för. Men de flesta av oss anser nog också att det måste vara möjligt att hävda att han gjort sig skyldig till något mer. Att det inte är okej att låta någon ligga kvar där med vetskap om att personen med allra största sannolikhet kommer råka riktigt illa ut. Kanske skulle det vara för tungt för mannen att dra upp honom, eller för farligt att hoppa ner på spåret och själv råka illa ut. De invändningarna kan nog de flesta av oss ha förståelse för.

Men är det verkligen okej att inte försöka påkalla hjälp eller meddela SL att det ligger en person på spåret? Nej, det tycker nog få av oss.

Kristdemokraterna vill införa en utvidgad skyldighet att ingripa vid sådana tillfällen – en så kallad civilkuragelag. En civilkuragelag skulle göra var och en skyldig att hjälpa en medmänniska i nöd, utifrån situationen och sina egna förutsättningar. Det handlar alltså inte om att du ska behöva avbryta våldsamma slagsmål eller riskera ditt eget liv. Eller bli dömd för att du inte orkade dra upp en man från spåret. Men de flesta av oss kan ta upp mobilen.

Det går självklart att hävda att en lag inte hade hjälpt i detta eller andra liknande fall. En person som är beredd att begå ett brott avstår kanske inte från ett annat brott bara för att det är just brottsligt. Självklart är det så. Moral kan inte ersättas av lagar. Men i vissa fall är det möjligt att stödja moral med lag.

läs hela artikeln här.

Var social, dela med dig!