Iskallt intresse

67156_10150358856495296_696115295_16217999_6063157_n

Jag har länge bevakat utvecklingen i Vitryssland och jag tyckte sen första gången jag hörde att ishockey-VM skulle vara där att det borde flyttas. Tyvärr blev inte så fallet. Bilden ovan tagen på valnatten i presidentvalet 2010 då jag var valobseravtör. Idag inför att det börjar skriver jag på Nyheter24.

I dag börjar ishockey-VM men för mig är intresset iskallt. Varför? Jo för att ännu ett idrottsevenemang hålls i en diktatur och ännu en gång har allt för få krav ställts. Jag hade hoppats på en bojkott och att ishockey-VM hade flyttats. Diktaturer blir inte automatiskt bättre för att de får anordna ett idrottsevenemang. I fallet Kina, skedde några förändringar för syns skull i samband med OS, men reella förändringar i landet uteblev. Ryssland fick mersmak och spelar nu stormaktsspel med Ukraina. Omvärlden ger felaktigt dessa regimer legitimitet genom att de får anordna stora internationella idrottsevenemang.
Vissa tror att stort internationellt evenemang kan ge möjligheter för opposition att peka på problem. Så är dock inte fallet i Vitryssland. Nästan alla oppositionsledare har redan fått varningar och även trakasserier, allt för att få dem att inte vara politiskt aktiva och träffa internationella partners under VM.
Trots att Lukasjenko sagt att alla internationella gäster ska få komma till Vitryssland har många demokratikämpar haft svårt att komma in i landet. Så sent som för några dagar sen stoppades svenske Martin Uggla ordförande för Östgruppen i passkontrollen och tvingades omedelbart att lämna landet.
Många har engagerat sig för att få hockey-VM flyttat, bland andra hockeylegenden Peter Stastný – numera europaparlamentariker. Frågan har till och med diskuterats på högsta nivå i EU, i ministerrådet. EU:s utrikes- och försvarsministrar gjorde något mycket ovanligt när de nämnde ett enskilt idrottsevenemang i sina slutsatser för mötet. ”Med bakgrund av hockey-VM 2014 kommer EU att hålla det internationella och de nationella ishockeyförbunden informerade om sin djupa oro över bristen på respekt för mänskliga rättigheter i Vitryssland”, skriver rådet i ett uttalande. Det får sägas vara exceptionellt att ett ministerråd så tydligt lyfter fram vikten av att ett idrottsförbund håller sig informerat i fråga om MR-situationen i ett land. Utifrån detta borde svenska hockeyförbundet gå i främsta ledet och uppmana de andra hockeyförbunden att bojkotta eller flytta hockey-VM. Svenska ishockeyförbundet har dock inte ändrats sin ståndpunkt.
Jag var valobservatör i december 2010 i presidentvalet i Vitryssland och såg på nära håll det omfattande valfusket och regimens våld mot oppositionella. Jag har sedan dess med stor oro följt utvecklingen. Lukasjenko-regimen har isolerat landet allt mer. Vitryssland präglas av bristande rättssäkerhet, förenings-, press-, och yttrandefrihet. All den verksamhet som inte är direkt kopplad till staten, eller under statlig kontroll uppfattas som ett hot.
Redan för ett år sedan rapporterade människorättsorganisationer om att klimatet började hårdna inför det så kallade presidentvalet som ska äga rum nästa år, 2015. Nu rekryterar den vitryska säkerhetstjänsten, KGB, informatörer som på olika sätt kan hjälpa myndigheterna att undergräva demokratirörelsens försök att komma till tals. Det har rapporterats om myndighetsstyrda sabotage i syfte att misskreditera demokrater och människorättsaktivister.
Sverige kan inte bara tala om mänskliga rättigheter och demokrati, nu måste också idrottsrörelsen markera. Vad kommer hockeyförbundet göra för att inte bli en del av propagandan och hur kommer man bidra till att skaffa sig en bild av den verkliga situationen i Vitryssland, bortanför arenornas glänsande fasader? Jag förstår inte dem som säger att idrott och politik inte har något samband. Vi får inte medverka till att totalitära diktaturer får den fjäder i hatten det innebär att arrangera denna typ av stora internationella idrottsevenemang.
Caroline Szyber (Kd), riksdagsledamot, kandidat till Europaparlamentet och valobservatör i presidentvalet 2010

Var social, dela med dig!