Ekonomiskt utsatta barnfamiljer drabbas hårt under julen

Nu är det jul och jullov igen för barnen. För de flesta är det en efterlängtad och härlig tid. Men inte för alla. Många barn och föräldrar får det svårare just under julen. Skillnaderna mellan de som har möjligheter och de som saknar möjligheter blir mer synliga.

Stadsmissionen och andra hjälporganisationer berättar om föräldrar som inte har råd med julmat, pynt till högtiden och julklappar till barnen. De Facebook-grupper som startar insamling av julklappar eller pengar för inköp av matkassar visar tydligt den utsatthet en del barnfamiljer befinner sig i. Dessa familjer önskar bara att få fira jul som alla andra och ge sina barn ett fint julminne. Det är mycket oroväckande att det i vårt samhälle finns föräldrar som inte har råd med lite julmat eller en julklapp till sina barn.

Därför är det prioriterat för Kristdemokraterna att stärka familjers privatekonomi med fokus på de barn som lever i ekonomisk utsatthet. Det viktigaste sättet att göra det är fler arbetstillfällen. Den största klyftan i dagens Sverige går trots allt mellan de som arbetar och de som inte gör det. Grunden för en god familjeekonomi är eget arbete och sparande. Dessutom är andelen ekonomiskt utsatta högst bland ensamstående föräldrar, framförallt kvinnor. Men även flerbarnsfamiljer med två vuxna är utsatta.

Kristdemokraterna föreslår också ett jobbskatteavdrag för föräldrar med barn 0-18 år. Varje förälder får 500 kronor per månad i skattereduktion, oavsett antal barn eller inkomst. Det gynnar särskilt de med lägre inkomst som får en relativt högre skattesänkning. Med sänkt skatt på arbete ökar drivkraften att gå från bidragsförsörjning, vilket motverkar utanförskap och barnfattigdom. Vi vill också höja det barnrelaterade bostadsbidraget för att stärka ekonomin hos de sämst ställda barnfamiljerna.

Statistiken visar även att barn och unga i ekonomiskt utsatta familjer är underrepresenterade i organiserade fritidsverksamheter. Vi tycker att det är viktigt att alla barn får samma förutsättningar att utöva fritidsaktiviteter och vill därför återinföra den fritidspeng som vänsterregeringen har tagit bort. Den gick till barn i familjer med de allra sämsta ekonomiska möjligheterna att få en aktiv fritid, vilket hade varit mycket välkommet även under jullovet eller sportlovet.

Genom att sänka skatten för föräldrar med 500 kronor per månad, höja bostadsbidraget rejält och återinföra fritidspengen skulle familjer med de allra lägsta marginalerna kunna ge sina barn ett ordentligt jullov.

Var social, dela med dig!
, ,