Idag var jag och talade på en minnesdag, ordnad av EKSS – Rådet för syriska kurder i Sverige, i ABF-huset. Det är snart sex år sedan det civila upproret 12-mars brutalt slogs ned och 31 människor dödades och över ett 50-tal skadades av syriska regimens säkerhetsstyrkor. Detta efterföljdes av massaresteringar, förföljelse och kidnappningar mot kurdiska aktivister. Det var dessa civila och aktivister som vi på dagens sammankomst hedrade – de som kämpade för en bättre framtid och som hoppades att upproret skulle leda till någon form av reform och försoning. Så blev inte fallet.
Många kurder i Syrien är fortfarande papperslösa, de registreras inte som medborgare när de föds. Avsaknaden av demokratiska och mänskliga rättigheter är stora i Syrien. Oliktänkande och demokratirörelse-aktivister slås ofta ner på brutala sätt och ofta görs massaresteringar.
Arabiseringspolitiken har också intensifierats de senaste åren. Den innebär att syriska staten konfiskerar mark från kurdiska bönder, det byggs arabiska bosättningar i de kurdiska områdena samt att kurdiska städer och byar får arabiska namn.
Jag hoppas att valet i irakiska Kurdistan, som hålls nu i dagarna, ska ge alla kurder lite mer hopp för framtiden och att även kurder i Syrien ska få rösta i ett syriska val i framtid.
När jag var yngre var det vanligt med stora manifestationer på Sergelstorg. Där skanderade orden ”Turkiska armen ut ur Kurdistan, Saddam Hussein mördare” och flera andra slagord hördes. Jag hoppas framöver att kurder från olika länder och föreningar samlas precis som då och som de gjorde idag. En gemensam röst är en starkare röst.
Kurderna har under allt för långt tid förvägrats rätten till sin historia, ursprung, kultur och språk. Miljoner kurder har minst sina liv under förtryck i Syrien, Iran, Irak och Turiket. Sverige har blivit tillflyktsland för kurder som sökt skydd. Det är bra att vi i Sverige har kunnat bidra med detta stöd, men än bättre vore att göra kraftfulla insatser för att förändra den situation som tvingar människor att behöva fly från sitt hem.
Jag för min del ska göra vad jag kan för att vi kristdemokrater, såväl nationellt i diplomatiska kontakter med Syrien som på EU-nivå i grannpolitiken, tar upp frågan om att de statslösa kurderna måste få ett fullvärdigt medborgarskap i Syrien. Vi måste ge en röst åt dem som tystats, ett hopp åt dem som slutat tro och stöd till dem som fortsätter kämpa.
”Arabisering” lækkert udtryk! Håber din såvel som kurdernes stemme bliver hørt.
Bra inlägg och en mycket angelägen fråga! Kurderna glöms bort i debatten och behöver starka företrädare som lyfter frågan!
Mvh
/Madeleine Moberg
”Syrianer”? Du förväxlar det syrianska folket med syrier. Medborgarna i landet Syrien är syrier till nation, de är till etnicitet araber och muslimer religiöst. Syrianer är en annan folkgrupp som etniskt skiljer sig från syrier, de är även kristna och talar syrianska (arameiska). Bättre koll hade man kunnat förvänta sig av en som kandiderar till riksdagen.
Hej Johan,
ibland går det litet för fort, det hjälper inte att man har ett word-program som ändrar lite som det tycker det ska stå…jag har ändrat då det självklart var syrier jag åsyftade, jag vet väl skillnaden.
tack för påpekandet.
Intressant, bra med fler röster för kurder, fler politiker sim förstår.
Bra skrivet! Förtrycket måste uppmärksammas och bekämpas. Tack för att du höjer rösten.
MVH
Zuzu
Jag reagerade också på ”syrianer”. Det är kanske syrianska regimen som sitter i Damaskianus, huvudstaden i Syrianien?
Bra inlägg. Johan också gjorde en insats genom att påpeka skilnade mellan Syrianer och Syrier men han råkade göra ett fel genom att säga att medborgarna i landet är till etnicitet araber, vilket är felaktigt, Syrien är ett multinationält och multireligiöst land där majoriet är araber runt 85%, Kurder 12% och en rad andra mindre grupper tex Syrianer, Asyrier mm. Den panarabiska bath regimen erkänner dock inte andra etniska grupper och sträver efter att förvandla landet till homogent arabiskt stat.
Jag håller med Alan som beskriver det syriska samhället som multinationellt och multireligiöst.
Caroline tar upp en viktig fråga som har glömts bort av Eu framförallt när det gäller förhandlingar med Syriska regimen om handelsavtal. Syrien måste ta stora steg mot demokrati och frihet, samt formel erkännande för kurdernas mänskliga, politiska och kulturella rättigheter.
Jag hoppas att du Caroline fortsätter med ditt engagemang gällande kurdernas situation i Syrien.
[…] svåra situationen, vilket jag stödjer och tycker är en bra idé. Jag för min del ska göra vad jag kan för att vi kristdemokrater tar upp frågan, såväl nationellt i diplomatiska kontakter med […]
[…] tidigare; här och här och […]