Kampen mot antisemitismen får aldrig avstanna

Igår kväll var jag på ett väldigt intressant seminarium ”Antisemitismen tilltar” arrangerat av europaparlamentarikern Alf Svensson. Förutom Alf medverkade idéhistorikerna och författar till den mycket läsvärda boken Återkomsten: antisemitism i Sverige efter 1945 Henrik Bachner och ordförande för Kommittén mot Antisemitism Willy Silberstein.

 
Först inledde Alf under rubriken ”Bekämpa antisemitismen – vår demokratiska skyldighet” han sade att han anser att det krävs krafttag mot den ökande antisemitismen i både Sverige och Europa. Med anledning av detta arrangerar han kvällens seminarium ”Antisemitismen tilltar – 65 år efter Auschwitz måste judehatet åter bekämpas”. Han kom med konkreta förslag på vad som kunde göras bland annat mer civilkurage och värdekunskap.
-Individen har ett okränkbart värde och individen är unik. Det är en värdering våra barn måste lära sig i skolan, sade Alf och föreslog att alla skolor skulle ha en dag då man pratade om antisemitism och rasism. Att vi alla tydligt måste markera att vi vänder likgiltigheten ryggen.
-Vi kan inte tillåta att likgiltigheten breder ut sig. Politiska ledare borde markera att rasism och antisemitism är kriminellt, avslutade Alf Svensson sin inledning.

Henrik Bachner sade att det är viktigt med åtskillnad mellan kritik mot Israel och antisemitism. Han talade om den ökade antisemitismen i Europa och problematiken när FN:s konferens mot rasism ordnas av odemokratiska stater, och dessa som håller rasistiska och antisemitiska anföranden på konferensen. Han talade också om hur gränsen för vad som är antisemitism och inte rört sig. Först efter andra världskriget fanns en tabu men att denna sedan länge är borta. Nu ser vi hur myter om judar börjar användas igen. Till och med i en av Sveriges största tidningar Aftonbladet är ok att publicera en artikel med rent förtal och lögn. Artikel om organstölder i Aftonbladet av Donald Boström, myten om att judar tillfånga tar palestinska barn får att ta deras blå ögon och den turkiska filmen Irak – vargarnas dal som handla om en amerikansk-judisk militärläkare som stjäl organ från irakiska krigsfångar, detta är bara några exempel på myter som leder till ryktesspridning. Den senaste i raden av dessa är att det israeliska fältsjukhuset på Haiti skulle ha varit där i syfte att ta organ. Det har gått så långt så att en parlamentariker i Storbritannien ville få stöd för att kräva att Israel tillsatte en utredning gällande detta.

Efter detta följde ett panelsamtal om hur judehatet bemöts. Europaparlamentarikern Alf Svensson fick frågan vad den ökade antisemitismen i flera EU länder kunde bero på. – Alla länder i EU har inte gjort upp med sitt förflutna, sade han. Willy Silberstein tog upp de farliga med att efter likgiltigheten kommer acceptansen. Detta är farligt. Idag har det gått så långt att judarna i Sverige accepterat att det är stor säkerhet när de besöker synagogan på en judisk högtid och att det är på egen risk man låter sin Davidstjärna man bär runt halsen synas. -Vi får aldrig acceptera något bara för pågått utan vi måste fortfarande reagera, sade Willy Silberstein.

Moderator Marcus Jonsson avslutade med att uppmana att kampen mot antisemitismen får aldrig avstanna. Vi alla kunde vara ljuset som tänds i mörkret och att vi alla måste vara med och förändra och stå upp för det som är rätt.
Anne Kalmering och Miriam Oldenburg framförde judiska sånger och efteråt stannade många kvar för att diskutera vidare detta viktiga ämne och mingla.

Var social, dela med dig!
,