Aung San Suu Kyi är fri men allt för många samvetsfångar kvar i fängelse

Efter hela 21 år i husarrest är nu Aung San Suu Kyi är fri. Jag hoppas bara detta betyder fri i dess verkliga mening. Att hon släpps är ett steg på väg men en dag som denna bör vi tänka på alla andra samvetsfångar som sitter i fängelse världen över. Jag lade motioner om såväl Burma som Kuba och i båda dessa länder samt flera andra sitter de många samvetsfångar. Alla dessa människor sitter i fängelse för att de stått upp för demokratin och våga säga sin mening.

Nu sitter cirka 2200 politiska fångar i burmesiska fängelser. Många har fått straff på 65 år och mer.

Så sent som i somras 2010 landsförvisades politiska fångar från Kuba till Spanien. Fortfarande lever alla demokratikämpar, systemkritiker och deras familjer under en oerhörd press från regimen. Det förekommer att regimen organiserar upplopp mot oliktänkande, barnen får offentligt i skolorna stå till svars för att deras föräldrar är ”farliga” personer och det händer att dissidenter, eller barn till dem, relegeras eller förvägras utbildningsplatser.

I förra veckan skrev Fredrick Federley, Roger Haddad och jag på Svd.se om att de svenska kraven på Burma måste blir tydligare.

Jag lade också en motion om Dawit Isaak. Idag har Dawit Isaak suttit i fängelse i 3338 dagar. Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång. I skuggan av terrorattackerna i USA den 11 september 2001 passade president Issayas Afewerki på att sätta stopp för all kritik av det nyligen befriade landets ledning. Den oberoende pressen stängdes, politiker, statstjänstemän och minst elva journalister fängslades utan rättegång, bland dem den eritreanske och svenske medborgaren Dawit Isaak. Isaak var delägare till tidningen Setit där han också arbetade. Arresteringsvågen började den 18 september och Dawit Isaak fängslades fem dagar senare. Dawit Isaak är den ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge.

I alla dessa tre fall: Burma, Kuba och Somalia måste den tysta diplomatin bytas ut mot en tydlighet. Om inte Europeiska Unionen och Sveriges regering byter strategi kommer Eritrea dra fallet Dawit Isaak i långbänk, detsamma gäller tydlighet mot Burma och Kuba.

Var social, dela med dig!
, , ,