Manifestation inför ett omdiskuterat val

Mitt tal jag höll på Mynttorget den 11/12 inför valet i Vitryssland/Belarus

Jag bloggade redan för några veckor sedan på Belarusinfo om att det är dags för kritiska blickar att riktas mot ett redan omdiskuterat, mot president Lukasjenko och mot Europas sista diktatur.

I Belarus är pressfriheten begränsad, bara i år har åtta oberoende tidningar nekats verka i landet, kvar finns statlig TV och press. På statliga kanal håller Lukasjenko tal till nationen varje dag fram till valdagen den 19 december. Dessutom har nya lagar har under året upprättats för att begränsa möjligheterna till Internetanvändande, den idag enda fria informationstillgången i landet.

Årets fredspristagare sade i en intervju i fredags. ”Nätet har blivit den viktigaste plattformen för att sprida information och uttrycka folkviljan.”

Facebook har i Belarus en helt annan betydelse än för många av oss här i Sverige. För de unga belaruserna handlar inte statusuppdateringarna om att tåget är försenat igen, istället använder de Facebook till att sprida information kring manifestationer och demonstrationer för ett öppet och demokratisktsamhälle.

Internet och Facebooks betydelse har blivit så stor i kampen för demokrati och mänskliga fri och rättigheter att Lukasjenko under våren tvingade genom en lag som starkt begränsar internet tillgången.

Lukasjenko styr landet med järnhand. Redan nu talats om valfusk och att han använder sig av höga tjänstemän för att påverka oppositionen och se till att valutgången blir till hans fördel. För bara några veckor sedan rapporterades att en rektor på ett av de statliga universiteten, kallat till möte för lärare och studentrepresentanter, där han uppmanade dem att gå och förtidsrösta på Lukasjenko. Anledningen till att han och många andra uppmuntrar till förtidsröstning, handlar om det enkla faktum att valsedlarna som avlagts före valdagen kontrolleras av regimens egna funktionärer, oberoende observatörer har ingen som helst insyn i den processen. Under många tidigare val har förtidsröstningen varit en viktig del i att manipulera valresultatet.

Det är dags att Sverige och EU tar denna problematik på allvar, och inte låter sig luras av Lukasjenkos spel för gallerierna. Vi kan inte se mellan fingrarna med regimens dagliga brott mot de mänskliga fri – och rättigheterna, utan måste ställa krav och inte ge oss förrän valen i Belarus är fria och demokratiska.

Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) har under många år stöttat Belarus största oppositionsparti, Belarusan Popular Front (BPF). Jag tycker det är viktigt att den här manifestationen genomförs och debatten i Sverige får nytt liv, det betyder oerhört mycket för alla de modiga människor i oppositionen som riskerar sina egna liva för att nå demokrati och frihet.

Tack!

Var social, dela med dig!
,