Efter skandalen i Södertälje måste fler huliganer portas

Jag har skrivit om läktarvåldet tidigare här, här och här.

Efter gårdagens händelse skrev jag igen på Newsmill.

Förhoppningsvis kan söndagens skandalscener i Södertälje skapa en mer nyanserad debatt om huliganproblemet. Dagens situation där kända våldsverkare inte kan nekas tillträde till matcher är inte rimlig. Kristdemokraterna kommer att arbeta för att det ska bli enklare att stänga ute kända huliganer från arenorna

Efter söndagens match mellan AIK och Syrianska som tvingades avbrytas kommer kanske äntligen en mer nyanserad debatt om vad som behövs, för förändringar behövs. För mig som själv är fotbollsintresserad och politiker är det viktigt att fokus nu inte blir en enskild händelse eller att alla skyller på varandra så fort något går fel. Fokus ska vara på vad som kan och borde göras för att minska bråk och våld på arenorna. Det är skillnad på supportrar och kända våldsverkare, och att de är de senare som diskussionen bör fokusera på. Kristdemokraterna kommer att arbeta för att förtydliga och förenkla lagstiftningen så att huliganer ska kunna stängas ute från matcher.

Tidigare tänkte man på England eller Tyskland när man hörde talas om fotbollshuliganer, idag är det många som tänker på supportrarna till några lag i Allsvenskan. Det är en sorlig utveckling och nu behövs åtgärder för att straffa dem som förstör för idrotten. I både England och Tyskland har man satsat på övervakningssystem. I England har de också en modell med anmälningsplikt samt tillträdesförbud i minst tre år, oftast längre, efter incidenter.

Som politiker har jag ett ansvar och vi vet att det krävs en rad åtgärder för att skapa en trygg arenakultur. Klubbarna har i samverkan med polis och fastighetsägare tagit viktiga steg för en tryggare miljö på våra arenor. Vi behöver dock göra mer i samverkan, men också genom lagstiftning. Det är en hel del frågor som måste lösas, det behövs en diskussion om vem som ska stå för polisinsatserna i samband med matcherna. Likaså frågan, som lyfts fram i debatten, om att vissa riskmatcher kanske borde spelas på vardagar alternativt tidigare på dagen.

Kristdemokraterna kommer att arbeta för att beslutsprocessen om tillträdesförbud till arenor ska gå snabbare. Vi kommer också att arbeta för skarpare övervakning inne på arenorna. Det är inte rimligt att fotbollsföreningar, matchvärdar och polis inte ska kunna neka kända våldsverkare tillträde till arenan. Vid de tillfällen då åklagare har varit på plats har tillträdesförbud kunnat utverkas samma dag. Det ska dock inte krävas att åklagare står sida vid sida med biljettkontrollanter för att ordning ska råda i samband med match.

Djurgården och några klubbar till har sagt att de vill ha register över huliganer. Det är bra att det är fotobollsklubbarna själva som föreslår detta, och jag håller med om att detta kan vara ett bra sätt för att kunna stänga av huliganer. Med ett register så kan utdömda tillträdesförbud verkligen efterföljas. Låt klubbarna upprätta listor och dela ut dessa till entrevärdarna samt låt polisen kunna lämna ut listor på personer som våldsverkar till klubbarna. Det är Datainspektionen som ska ge tillstånd och den gör då en bedömning av den enskildes integritet mot skyddsintresse som registret vill värna.

Läs hela artikel här

Update:

Idag uttalar jag mig i Svd om anmälningsplikt.

Även Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber öppnar nu för en anmälningsplikt för att få bukt med huliganismen.

– När det har gått så här långt, och till och med klubbarna själva och supportrarna tycker att det är ett problem, då är det nog det som behövs. Det engelska systemet har fungerat bra, och jag ser inte det är integritetskränkande.

Kristdemokraterna vill också se över reglerna om tillträdesförbud vid idrottsevenemang, den så kallade huliganlagen, som infördes den 1 juli 2005. Den innebär att en person kan få tillträdesförbud om det finns risk för att man ska begå brott som kan störa ordningen eller säkerheten.

– Dagens tillträdesförbud är för krångligt, och lagstiftningen efterlevs därför inte, säger Caroline Szyber.

Oppositionen håller med men försöker plocka politiska poäng när de vet det pågår en huliganutredning, eller så hr de glömt det. Vi i KD smat Fp och C sa redan imorse ja till anmälningsplikt.

Hammarbys förra ordförande skriver på Di. Och Idrottsministern på Svt-debatt. Svenska fotbollsförbundet på DN-debatt. Ministrarna svaraDN-debatt. Landshövdingen i Örebro Rose-Marie Frebarn uttalar sig i Expressen.

Update:

Idag uttalar jag mig på Nyheter24 om ståplatsproblematiken.

Var social, dela med dig!
, ,