Årets sexigaste politiker sammanfattar Almedalstalen

Det var så många debatter för mig att jag inte riktigt fick tid att blogga. Lämnade Almedalen för att åka på bröllop men det jag tar med mig av detta år var att det nästan hade en valårskänsla med full fart och inte på något sätt kan rubriceras som ett mellanår. Det var nya partiledare och partier på plats. Å det var avtackning för i vart fall Maud, som jag tyckte höll det bästa talet. Var nog för att hon var så känslosam men känslan att få sammanfatta tio år på partiledarposten och lägga en grund för framtiden – ja då blir det mycket minnen och känslor.

Reinfeldt hade flest på plats, publikrekord var med flera som sa.

Frodolin var duktig och kanske borde stått ensam för skillnaden i förhållande till Åsa Romson blev så tydlig.

Ohly blev utmand av det egna partiet och något urladdad var han också under sitt tal.

Björklund körde en kupp och bytte ut namnet Folkpartiet liberalerna till bara Liberalerna, i vart fall på väggen bakom scenen.

Juholt å sin sida hade byggt en specialbyggd scen som de tom ansökt om bygglov för. Nog för att han skriver sina anföranden själv och att jag är EU-nörd men han måste börja faktakolla sina tal. Han blandade i sitt tal ihop Kommissionen med Rådet. Han sa att det sitter konservativa regeringschefer i Europakommissionen. Det stämmer säkert att kommissionen har kritiserat Sverige men hans beskrivining av Kommissionen passar bättre in på Rådet.

Åkesson visar verkligen att djävulen sitter i siffrorna genom att uttala att Sverige har högst siffror i världen förutom Lesotho, SD: ”bara ett enda land i världen som är värre Lesotho” Vad baserat de sin våldtäcktsstatistik på? Åkessons resonemang om frihet vs trygghet håller inte. Han talar inte om rättspolitik han talar om stängda gränser.

Jag tycker det var kul att hetast i Almedalen blev Kris och deras kampanj Statligt knark är också knark. Debatten kommer fortsätta…

Jag ska också kommentera Hägglunds tal. Jag är glad att Hägglund talade om bland annat rättspolitik i sitt tal. Unga utsätts för brott och unga begår brott. Ju tidigare samhället kan bryta en brottsbanan ju bättre, samhället måste vara tydligt med att en brottsligbana inte ska ses som en karriär. Med då måste också samhället visa på alternativ. Jag talade också om social trygghet i Kostymfritt tidigare under Almedalsveckan. Jag har funderat en hel del på detta, varför begår unga brott och varför återfaller tre av fyra som suttit inne igen i brottslighet? Ett återkommande kriminalpolitisk 

Debattämne är hur samhället ska reagera på ungdomars brttslighet och hur påföljdssystemet ska se ut.

Hur förtroendeingivande är det när man inser att ens polisanmälan bara läggs i den stora högen hos polisen? Vill man då anmäla den misshandeln man utsatts för när man vet att det kommer att ta flera månader, kanske år, innan det brott man utsatts för kan komma att tas upp i domstol? Vad gör man när man blivit misshandlad? Och vad gör man åt känslan efter att ha blivit utsatts för ett brott som ung och sedan är rädd för att det skall hända igen varje gång man exempelvis går ute sent på stan? Jag såg när jag arbetade som jurist att det är viktigt med en snabb handläggning av ungdomsmål eftersom sambandet mellan brott och straff då markeras tydligare. Det ungdomar måste se är sambandet mellan gärningen och reaktionen på den. Ungdomsdomstolar/ungdomsnämnder är något vi talat om tidigare och jag tycker ett tydligt föräldraansvar. Alla föräldrar har ett ansvar för sina barn. Därför tycker jag att förslaget som Hägglund lanserade i talet med att föräldrar ska vara med när när ens barn blir förhörda eller vid rättegång och vid utvaro att det blir böter för att markera vikten av närvaron. Utöver detta behövs fler synliga poliser och skolpoliser – detta är något jag hoppas den kommande omorganiseringen inom polisen innebär. Det finns mycket kvar att göra och det behövs mycket mer för att försöka förändra den unges totala livssituation utifrån dennes personlighet, bakgrund och förutsättningar. Ungdomen är den mest brottaktiva perioden i människors liv och detta i förening med det korta tidsperspektiv som många unga har ger en nyrekrytering till de kriminella kretsarna som inte kan ligga i vårt samhälles intresse. Därför behövs en satsning och flera redskap för att förebygga och bryta rotlösheten som kan leda till ungdomsbrottslighet.

Avslutningsvis vill jag tacka Nyheter24 för att jag blev vald till årets sexigaste politiker!! Missa inte att ni kan vinna en fika med mig. 

Sveriges sexigaste politiker Caroline Szbyer står till ditt förfogande. Om du har vägarna förbi Stockholm har du nämligen chans att ta en fika med henne.

Allting du behöver göra är att skicka för- och efternamn, telefonnummer och en motivering till varför just du ska få träffa Caroline Szyber. Denna information ska du mejla till sexigaste-politikern@nyheter24.se.

Viktigt är att det framgår i mejlets ämnesrad att det är just Caroline du vill tävla om!

Caroline kommer själv att välja ut vem hon vill fika med, så skriv nu en riktigt bra motivering! Annars kanske du går miste om denna skönhet.

Var social, dela med dig!
, , , ,