Värnskatten – en skada som inte syns

Det är semester det är därför det inte blivit så mycket bloggande utan mer kolla mailen på en telefon med dålig täckning när det passar mig under Skåneresan jag nu gör. Men igår kliade det i fingerna när jag såg debatten om värnskatten på Newsmill so I just had to.

Värnkatten driver bort inhemska experter från Sverige medan man inför expertskatt för utländsk expertis, motsägelsefullt? Ja. Så varför behåller då regeringen en av de mest tillväxtfientliga skatterna – värnskatten? Konsekvensen blir ju att två personer som jobbar på samma företag i Sverige kan få helt olika skatt bara beroende på vilket medborgarskap de har. Jag tycker att det är dags att ta bort värnskatten istället för att ägna sig åt konstlade tekniska lösningar.

En skatt som gör mer skada än nytta för ekonomin som helhet ska vi självklart inte ha kvar, även om den är riktad mot höginkomsttagare. Likväl måste vi kunna diskutera vad värnskattens effekter är, eller snarare vad ett avskaffande skulle innebära.

Av långtidsutredningen 2011 framgår:

”Ett flertal studier har under senare år räknat på vad ett avskaffande av värnskatten skulle innebära för skatteintäkterna. Dessa studier finner alla att ett avskaffande av värnskatten inte skulle kosta samhället något i form av minskade skatteintäkter, utan snarare öka skatteintäkterna. Vi anser därför att värnskatten bör avskaffas.”

Finanspolitiska rådet skriver i sin senaste rapport att ett slopande av värnskatten skulle ge större samhällsekonomiska vinster än höjd skiktgräns för statlig skatt och ytterligare jobbskatteavdrag.

Värnskatten har allt för länge varit en skada som inte synts men den sänker vår internationella konkurrenskraft, den driver viktiga jobb ur landet och verkar hämmande på utbildning och flit. Därför bör värnskatten avskaffas.

Läs hela min debattartikel här

Var social, dela med dig!
, , , , ,