Civilkurage debatten fortsätter

Debatten om civilkurage fortsätter. Jag skriver med mina partikollegor i bland annat Blekinge läns tidning, Lindköpingsnytt och

En person ramlar i vattnet. Du står en bit bort tillsammans med många andra. Du borde kanske ringa 112, men det är det säkert någon annan som gör?
Hursomhelst är det inte ditt ansvar, eller är det kanske det?

Vi tycker inte att det är okej att inte agera om någon annan är i fara.
Vi vill att det införs en så kallad civilkuragelag som skulle innebära att vi alla skulle vara skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd. Självklart skulle detta ske efter egen förmåga.
Kristdemokraterna har drivit på i frågan och fått med oss de andra partierna i regeringen på att utreda frågan. Utredningen presenterades i våras och har nu varit ute på remiss.

Utredaren presenterar ett förslag på hur en lagstiftning skulle kunna se ut även om utredaren landar i slutsatsen att en lagstiftning inte ska införas.
Vi anser att lagen behövs. Tyvärr påminns vi om det gång på gång när vi exempelvis läser om hur människor i utsatta situationer har passerats av flera personer utan att någon har agerat.
En lag kan självklart inte ersätta moralen eller den känsla av ansvar som borde vara självklar. Men lagen kan stödja moralen.

Läs hela här.

Var social, dela med dig!
,