Kooperationens år – en viktig företagsform

Skriver i Sundsvallstidning, Norran, Dagens samhälle, Gotlands Allehanda, Hemmetsvän och med Penilla Gunther om kooperativ – idéburna företag.

Det är kooperationens år 2012, något som tyvärr i skrivande stund ännu inte har lett till stor uppmärksamhet i den allmänna debatten. Den kooperativa företagsformen tycks vara olyckligt bortglömd och styvmoderligt behandlad. Att våga satsa på en idé och att förverkliga en dröm är lättare tillsammans med andra som har annan kunskap men som har samma dröm och jobbar för samma mål. Man har från början diskuterat igenom värderingar och man driver företag jämlikt och demokratiskt. För vissa kanske det låter för bra för att vara sant, men precis detta är grunden för all kooperativ verksamhet. Som kristdemokrater kan vi inte låta bli att slås av likheten mellan kooperationens principer och kristdemokratins grunder. Dels känner vi igen oss i den demokratiska processen ur arbetarnas synpunkt, dels i de värden som ligger till grund för associationsformen.Varje år startar runt 500 nya kooperativa företag i landet. De finns inom alla branscher. Den gängse juridiska formen är ekonomiska föreningar, vars lagstiftning är anpassad till det demokratiska ägandet. Privata, kooperativa och ideellt drivna alternativ ska få förutsättningar att utvecklas, exempelvis genom att de som upphandlar ser fördelar med kooperativ genom att få ökad kunskap om företagsformen. Tyvärr är vår erfarenhet att kommuner och landsting på många håll motverkar en sådan utveckling. Exempelvis får de arbetsintegrerade sociala företagen ibland stå tillbaka på grund av kommunernas egna arbetsmarknadsåtgärder.Många uppger också att upphandlingar i praktiken är utformade så att bara stora företag klarar kraven. Några av de viktigaste hindren uppges vara företagens kostnader för att ta fram anbud, kort tidsram, höga krav och risken att bli underkänd på grund av triviala misstag. Det måste vara enkelt och rättssäkert för alla företag att delta i upphandlingar. Att använda sociala skäl i upphandlingsunderlagen skulle hjälpa de idéburna företagen att konkurrera på ett bättre sätt. Förbättrade upphandlingar är därför ett mycket viktigt sätt för att öka mångfalden och minska dominansen av stora företag.

**************************************************’

Jag skrev tidigare i somras i en antologi på ämnet gällande kooperativ. Hela antologin går att ladda ned här. Läs gärna min text!

Var social, dela med dig!
, ,