Hjälp istället för att förbjuda tiggeri

Igår presenterades rikstingshandlingarna, många motioner och dessutom en proposition med bland annat förslag på det politik utvecklingsarbete jag lett – rättspolitik; gängkriminalitet, brottsoffer och vardagsbrottslighet.

DN-ledare tycker inte ett parti ska uttala sig om frågor som de inte har departamentsansvar för, jag frågar mig bara då hur de tre mindre Allianspartierna ska överleva. Och bara för att man samarbetar, är i en allians betyder inte det att man inte ska politik utveckla och ha en politik för alla politikområden. DN:s slutsats är verkligen helt fel.

Uttalar mig på SVT om en moderats förslag att förbjuda tiggeri. Jag har varit ute i frågan tidigare och är negativ. Tror inte ett förbud är lösningen. Varför jag inte heller tror kommuner ska fatta beslut själva är för att kunskapsnivån ser så olika ut, ta Sala kommun som exempel som ville göra undantag för påskkärringar…

”Löser det inte genom att lagstifta”

Caroline Szyber, Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson, är emot till förslaget.

– Man löser inte det här problemet genom att lagstifta. De organisationer som arbetar med den här frågan säger att repressalier inte hjälper, det handlar om utsatta människor som behöver stöd.

Även förslaget att lagstifta mot tiggarligor tycker Szyber är en dålig idé.

– Det gäller att hamna rätt med en sådan lag. Allt är inte kriminella ligor, en rapport från Rikspolisstyrelsen visade att det ofta rör sig om familjekonstellationer.

Men inte ens på en lokal nivå tycker Caroline Szyber att det är en god idé.

– Olika kommuner är olika insatta i frågan och det finns många svåra gränsdragningar att dra som inte alla har kompetens för. Däremot har kommunerna ett socialt ansvar för dessa människor.

 sådana fall blir det en förhandlingsfråga inom alliansen, säger Caroline Szyber.

– Vi får se var de landar som parti. Man måste ha en lag som funkar, för mig handlar det framför allt om att se människor.

läs hela artikeln här.

Var social, dela med dig!
, , , , ,