För demokrati och mot extremism

sergel
Ikväll höll jag tal på en demostration mot fascism – efter den fascistiska och nazistiska frammarschen i EU-valet och nazistattackerna.

Nedan mitt anförande
Tack Leo som anordnar denna viktiga demonstration.
Jag var nöjd med valresultatet men med det sagt ska erkännas att jag hade väldigt svårt somna efter valvakan. Jag låg och funderade länge på: Vart är Europa på väg? Otroligt oroad och ledsen över den radikalisering av Europas politik som valresultaten i land efter land visade. Så oroad över att så många människor väljer att rösta på partier vars grundläggande människosyn är så inskränkt.

Talade dagen efter valet med min älskade farmor som överlevt andra världskriget och tvingades fly från ytterligare en diktatur på 60-talet. Hon var så ledsen och skämdes över Europa. Jag kan bara instämma! Och jag känner som kristdemokrat att valresultaten ute i Europa visar att vi både behöver prata mer om vår historia men också om vad vi vill i framtiden, vilket Europa vill vi ha. Vi kanske inte alla har exakt samma bild av vad vi vill med EU men en sak är säker vi kan enas i att vi behöver prata om de mörka och radikala krafter som nu växer.

I slutändan handlar det alltid om värderingar och i detta behövs alla goda krafter. Vi är många som vill se ett helt annat Europa och svaret är inte att vi bygger nya murar. Vårt Europa måste vara helt radikalt annorlunda än det fascistiska och nazistiska Europa.
Vi behövs i svensk och europeisk politik mer än nånsin. För demokrati och mot extremism i alla dess former.

Aftonbladet skrev om manifestationen

Var social, dela med dig!