Dubbelstöten

res
Bästa kampanjteamet har fixat bästa mobila valstugan! Hos oss finns KD-priser och röda priset och de senare är de dyrare. Bevara jobben inom resturangbranschen, bevara restaurangmomsen som den är, rösta på KD!

Alternativen i politiken är tydliga. Beskatta unga eller som alliansregeringen vill fortsätta göra det billigare att anställa unga. En höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skulle slå hårt mot bl a hotell- och restaurangbranschen som är en av våra största ungdomsarbetsgivare i Sverige. Socialdemokraternas politik är förödande för ungdomar. Oppositionen vill lägga fram åtgärder som inte skulle generera i någon verklig förändring. Nu har Socialdemokraterna kommit med förslag om traineeplatser även inom äldrevården, vilket kan tyckas vara behjärtansvärt. Men detta leder inte till arbete, ungdomar ska ha riktiga jobb.

Om det vore val idag så skulle fyra av partierna behålla den sänkta momsen: Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet skulle höja den. Först skämtades det om ”räkmackor” och under det senaste halvåret har socialdemokraterna på den retoriska menyn talat om hamburgare. Att man ”hellre lägger pengar på skolan än på att subventionera hamburgare”.

Att fler unga får ett jobb är en av de viktigaste frågorna för Alliansen. I förhållande till befolkningen i stort är unga överrepresenterade i båda dessa branscher och det är här många unga får in sitt första jobb. Vi arbetar hårt med att stärka ungas möjlighet till jobb genom att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Många talar om att ingångslönerna är för höga. Om så skulle vara fallet så har vi ordnat det på ett bra sätt med kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter. Inget som drabbar löntagaren som får en bra lön. Arbetsgivaren får sänkta kostnader, cirka 40 000 kr/år. Även staten är vinnare när ungdomar betalar skatt och bidrar till skola, vård och omsorg. Största vinsten gör givetvis den som får ett jobb där man blir sedd och behövd. När nästa steg skall tas på arbetsmarknaden finns också en arbetsgivare i sitt CV. Oftast betydligt viktigare än ett betyg.

Socialdemokraternas och de övriga oppositionspartiernas förslag om att höja arbetsgivaravgifterna för unga skulle slå hårt mot handeln samt hotell- och restaurangbranschen. Anställningskostnaden för ett butiksbiträde eller en servitris skulle öka med cirka 40 000 kronor per år. En ytterligare sänkning har nu rödgröna oppositionspartier stoppat. Förlorare är alla ungdomar utan jobb. Denna bestraffning av unga kallar vi för ”ungdomsskatt”.

Ny beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst visar att kostnaderna totalt sett skulle öka med nästan 1,3 miljarder kronor inom dessa branscher ifall Socialdemokraternas förslag skulle bli verklighet. Bara i Dalarnas län skulle kostnaderna öka med cirka 35 miljoner kronor vilket motsvarar kostnaderna för uppemot 120 heltidsanställda inom handeln och hotell- och restaurangnäringen.

Tillsammans med en dubblering av restaurangmomsen, vilket (S) och (V) föreslår, utgör de höjda arbetsgivaravgifterna för unga ett kraft slag mot jobben i handeln samt hotell- och restaurangnäringen. Dubblerad moms på restaurangmat och dubblerad arbetsgivaravgift ökar det chanserna för unga att få jobb? Nej, nej och åter nej.

Var social, dela med dig!
, , , ,