Kippamanifestation på söndag

På söndag är det kippamanifestation i Stockholm kl 11.30 på Raoul Wallenbergstorg. Kom och visa ditt stöd! Skriver idag med vår partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och Ella Bohlin i Världen idag. Dags stå upp mot antisemitismen!

Antisemitismen visar åter sitt fula tryne i Europa. Under de senaste åren har antisemitiska yttringar blivit alltmer påtagliga, i Sverige liksom i övriga världen. Judar och judiska egendomar har hotats och attackerats. Antisemitiska slagord hörs på europeiska gator och klottras på våra väggar.
På senare tid har en rad skrämmande händelser ägt rum i Sverige – hakkors har målats på judiska skolor och rabbinen i Malmö har fått stenar kastade mot sig. Judar ställs till svars för staten Israels ageranden. Dessa händelser är exempel på den tilltagande antisemitismen i vårt land. Bakom motståndet mot Israel döljer sig alltför ofta ett ifrågasättande av den judiska statens rätt att existera liksom fientlighet mot judar i stort. Det är viktigt att hålla isär saklig kritik mot hur staten Israel agerar och antisemitism. Acceptansen för vad som får sägas har flyttats och antisemitiska uttalanden florerar öppet i bland annat sociala medier. Breda motreaktioner har tyvärr uteblivit. Antisemitismen får aldrig bemötas med en axelryckning. Den kräver allas starka engagemang för ett tolerant och öppet samhälle.

Nu på söndag ordnas det en kippamanifestation i Stockholm. Den är till stöd för att svenska judar ska kunna visa sin identitet och tillhörighet på våra gator och torg utan att behöva känna rädsla eller risk för hot. Vi kommer att delta och på så sätt öppet visa att vi vill vara med i kampen mot antisemitism och för ett fritt, demokratiskt Sverige där alla kan känna säkerhet och trygghet. Flera gånger har manifestationer av detta slag arrangerats i Malmö. Senast förra veckan då den kristdemokratiske samfundsministern Stefan Attefall var en av talarna.
Samtidigt som de antisemitiska brotten har ökat de senaste åren, påtalar judiska företrädare att det finns ett stort mörkertal, då många judar inte vågar eller vill anmäla brott som är antisemitiska. Hotbilden mot den judiska befolkningen i Sverige innebär hot och misshandel av enskilda judar samt vandalisering och sabotage mot judiska institutioner och begravningsplatser i Sverige.

När orättvisor visar sig ska vi reagera, oavsett vem som står för överträdelserna och oavsett vem som är drabbad. Det som löser konflikten i Mellanöstern är knappast myter och fördomar, utan uppmuntran till viljan att sluta fred. Uppmuntran att söka efter att se ”den andre” med bekräftande ögon. Ögon som ser människan.
I Förintelsemuseet, Yad Vash­em i Jerusalem finns de berömda orden av den tyska protestantiska pastorn Martin Nie­möller, som mördades under Förintelsen, och vars ord starkt påtalar vikten av att visa solidaritet och engagemang för minoriteter.

”De kom för kommunisterna
och jag hindrade dem inte – för jag var ingen kommunist.
De kom för socialisterna och jag hindrade dem inte – för jag var ingen socialist.
De kom för arbetsledarna och jag hindrade dem inte – för jag var ingen arbetsledare.
De kom för judarna och jag hindrade dem inte – för jag var ingen jude.
De kom för mig – och det var ingen kvar att hindra dem.”

I ett demokratiskt samhälle ska minoriteten aldrig stå ensam.
Vi ber om minsta möjliga tystnad inför rasismen i samhället. Låt din röst höras för den judiska minoriteten på söndag!

Var social, dela med dig!