En omdiskuterad broschyr

Var intervjuad i flera medier förra veckan och var kritisk till den broschyr som Socialstyrelsen och Migrationsverket gett ut om att leva som vuxen med ett barn i ett barnäktenskap. Kritisk till att den gavs ut i nuvarande form. Tycker broschyren signalerat legitimitet till barnäktenskap. Lite : Förhåll dig såhär i olika situationer… utgångspunkt borde vara: detta är ett övergrepp som kraftfullt ska förhindras.
Uppmärksammades även i norska, danska och finska medier.

Blivit hel del media där jag varit kritisk till den broschyr som Socialstyrelsen och Migrationsverket släppt. Aftonbladet tv, DN,
Aftonbladet tv
Expressen tv
Newsner
DN

På Twitter har många reagerat på tonen i broschyren. Kd-riksdagsledamoten Caroline Szyber skriver på Twitter: ”Att denna rapport ens getts ut. Och skrivningarna i den är så otydliga. Man tror att det är ett skämt men det är Sverige 2018”
Expressen

Omni
Socialstyrelsens broschyr ”Information till dig som är gift med ett barn” väcker ilska. Bland annat skriver Socialstyrelsen att ”eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år”.
– Samboende och sexuella handlingar mellan en vuxen och ett barn kräver starkare ordval än “olämpligt” vilket är Socialstyrelsens ordval idag, säger Caroline Szyber i ett pressmeddelande.
Hon menar att broschyren inte bara ska ses som ett utslag av en ”kompasslös myndighet” utan också som ”ett syndrom för den tandlösa politik regeringen bedriver gentemot barnäktenskap”.
Szyber ifrågasätter i en tweet att broschyren ens gett ut. ”Man tror det är ett skämt men det är Sverige 2018”

Även uppmärksammas internationallt Yle,
Norge – VG
Norska Ekot

Var social, dela med dig!