Totalförbjud barnäktenskap i Sverige

Skriver idag i Gefle Dagblad med Martina Kyngäs om totalförbjuda barnäktenskap i Sverige. Skriver i Västerviks-Tidning och Bohuslänningen.

Nolltoleransen måste vara glasklar – barnäktenskap ska vara totalförbjudet i Sverige. Så stärks skyddet även för de barn som fruktar sommarens ”semester” till ursprungslandet, skriver Kristdemokraternas Caroline Szyber och Martina Kyngäs.

Att bli tvingad till ett giftermål med någon du aldrig träffat i ett land långt borta, ryckas ur skola från kompisar och det som kommit att bli ett hemland – det är verklighet för alldeles för många i Sverige.

Svensk lagstiftning har släpat efter. Alliansregeringen tog initiativ till ett flertal lagändringar för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap 2014. Alliansregeringen tog dessutom initiativ till en rad åtgärder för att förhindra äktenskapstvång, bland annat skärptes de dåvarande reglerna till att även innefatta situationer där den unges utsatthet utnyttjas utan att det nödvändigtvis förekommer tvång.

Trots det uppdagades behovet av fler åtgärder. Förbudet mot barnäktenskap täcker inte äktenskap som ingåtts utomlands och där ingen av parterna har svensk anknytning. Många barn som gifts bort i sitt hemland har därför fortfarande ansetts vara gifta när de sökt asyl i Sverige.

Påtryckningar från Alliansen ledde till att regeringen tillsatte en utredning som skulle täppa igen hålen i lagstiftningen. Utredningen blev klar under vintern men ville låta en undantagsbestämmelse om synnerliga skäl vara kvar. Men inget barn under 18 år ska någonsin räknas som gift i Sverige, oavsett om det fanns anknytning till Sverige eller inte då äktenskapet ingicks.

Nu har frågan behandlats i riksdagen. Allianspartierna vann majoritet med kravet om totalförbud mot barnäktenskap. Helt obegripligt nog framhärdar regeringen S, MP med stöd av V i att behålla särskilda skäl för barnäktenskap. Ett svek mot flickorna!

Nolltoleransen måste vara glasklar – barnäktenskap ska vara totalförbjudet i Sverige. Så stärks skyddet även för de barn som fruktar sommarens ”semester” till ursprungslandet.

Caroline Szyber, KD

riksdagsledamot, ordförande i civilutskottet, vice ordförande i Kristdemokraternas kvinnoförbund

Martina Kyngäs, KD

riksdagskandidat Gävleborg

Var social, dela med dig!