Bostadspolitik! Bygg, rörlighet och så en massa mer

Det var inte få bostadspolitiska debatter i Almedalen. Och vill ni se något annat än Netflix kan ni se en debatt här från SVT bästa bostadspolitiken

Jag gjorde också en intervju med Fastighetstidningen
Längst ned på sidan men intressant artikel även innan om bostadspolitik och att det i princip aldrig blir en valfråga
Caroline Szyber:
Om jag blir Bostadsminister

Med tanke på att KD för närvarande har opinionssiffror runt 3 procent kan man tycka det är riskfyllt att utnämna en kristdemokrat till nästa bostadsminister. Men blir det skifte vid makten och KD sitter kvar är det sannolikt att bostadsministerposten ånyo hamnar hos KD efter först Mats Odell och sedan Stefan Attefall. Varken C eller L har heller profilerats sig i den frågan på samma sätt som Caroline Szyber.

Kan du tänka dig att bli ny bostadsminister?

– Ja, absolut, men jag tar ställning först om jag får frågan. Nu är det viktiga att det går så bra som möjligt för KD och övriga alliansen. Sedan skulle jag gärna se att bostadsfrågan hamnar på finansdepartementet eftersom det är stora förändringar i skattepolitiken som krävs. Ska man se bostäder som en del av välfärden behöver man prioritera mer och staten ta ett större ansvar.

Vad är det första du skulle göra som bostadsminister?
– Efter att det finns en budget skulle jag bjuda in alla till blocköverskridande samtal. Det finns alldeles för stora frågor som det måste finnas enighet och långsiktighet i. Är det en bra förhandling går alla därifrån lite som förlorare och lite som vinnare.

Partierna står långt ifrån och nära varandra i olika frågor. Kan det bli så att man endast tar de lätta först?
– Lärdomen från tidigare perioder är att vill du göra stora reformer gör det så tidigt som möjligt. Sedan tror jag perspektivet är annorlunda om du fråga politikerna efter valet. Då ser man att det krävs långsiktiga beslut för fyra år framåt.

Och vad är högst på din prioritering?
– Ökad rörlighet och då rör det sig om flera olika åtgärder.

Var social, dela med dig!