200 dagar kvar – välj rätt, välj Rut–avdraget

Det är 200 dagar kvar till valet och de rödgröna verkar allmänt desperata. Efter flera dagars velande valde Socialdemokraterna fel väg. Hur kan ett parti som kallar sig ett arbetarparti, ett parti som ville att staten skulle köpa Saab för att rädda 3500 jobb – hur kan detta parti vilja säga nej till en bransch där det jobbar fler än 11 000 personer?

Ja, det handlar om oenigheten som finns kring Rut-avdraget. Rätten att göra skatteavdrag för städjobb, matlagning, barnpassning, snöskottning och liknande jobb som görs i hemmet. Också känt under namnet hushållsnära tjänster. Vi i alliansen är för och de rödgröna är emot – ja förutom MP som är emot på sikt. Och som tycker det vore bra om det kunde behållas för personer med låga inkomster, exempelvis pensionärer. Vi i alliansen tycker detta ska komma alla till del. Efterfrågan på Rut-tjänster ökar också med nära 23 000 köpare varje månad. Det handlar om att förenkla människors liv, att se till att folk får ihop sina livspussel, att underlätta för äldre, exempelvis nu för dem som bor i hus att få hjälp med snöskottningen.

De rödgröna påstår också en hel del utan att ha fakta. Det stämmer exempelvis inte att det är höginkomsttagare som använder Rut i största utsträckning, det är medelinkomststagare, sedan är det nästan lika många låginkomsttagare som höginkomsttagare. Likaså har Rut gett jobb åt många som varit arbetslösa, till nysvenskar, till kvinnor, till yngre. Säger oppositionen att dessa grupper inte är viktiga?

Det har på kort tid visat sig att Rut lett till att svarta jobb blivit vita och att attityden till att köpa svart städhjälp hårdnat. För ett bra pris vill folk göra rätt för sig. För den som jobbar vitt innebär detta också många fördelar; sjukpenning, föräldrapenning och pension.

En rapport från Almega visar att över 11 000 personer arbetar i hemservicebranschen idag och att närmare 23 000 köpare tillkommer varje månad.

I denna rapport framgår bland annat följande ”Senaste undersökningen gjord av Demoskop visar att hela 23 procent av befolkningen har intresse av att anlita hushållsnära tjänster. Uträknat på antal hushåll enligt SCB (4 480 000 hushåll) innebär det att över 1 miljon hushåll har ett intresse av tjänsterna. Bland barnfamiljer är 26 procent intresserade. Enligt SCB finns det 960 000 barnfamiljer i landet vilket skulle innebära att cirka 250 000 barnfamiljer är intresserade av att anlita hushållsnära tjänster. Förutom att hushåll med barn har ett större intresse än övriga så är intresset som störst i storstäderna och bland personer mellan 30-44 år.”

”I en bransch med konkurrens från den svarta sektorn har en skattereduktion visat sig helt nödvändig och en förutsättning för att många ska arbeta vitt. Förutom att det gynnar samhällsekonomin då företag och anställda betalar skatt så innebär det bättre arbetsvillkor för de anställda då företagen måste följa de lagar och regler som gäller på arbetsmarknaden och tar ett större ansvar för sina anställda.”

Det är det vi i alliansen vill uppmuntra folk att göra, jobba vitt, inte sjukskriva sig för att arbeta svart såsom oppositionen verkar vilja. Minnet är kort eller Mona? Dels var hon själv för detta på 90-talet och dels hade hon då en barnflicka som jobbade svart.

Sedan förstod jag inte Mona Sahlin i Aktuellt igår kväll. Vill de rödgröna avskaffa Rut-avdraget men inte Rot-avdraget (detta är för ombyggnader, renoveringar mm) – varför ska då detta vara kvar?  Mona sade också att de ville utveckla Rot-avdraget att gälla även renoveringar av lägenheter. Vet du vad Mona, så är redan fallet, så sluta låsas att ni kommer med en massa förslag och politik inför valet – vi har redan genomfört det.

Var social, dela med dig!
, , ,