Jobbskatteavdrag + sänkt skatt för pensionärerna = sant

Socialdemokraterna hade förra valet parollen ”Alla ska med” ja de var ”Stolt men inte nöjd” tidigare. Fina ord men de har inte levererat vad de lovat och det är det politik handlar om. Man vinner inte val på vad man gjort, tyvärr måste jag väl säga som kristdemokrat när mitt parti såhär långt kan bocka av 93% av vad vi gick till val på 2006. Man vinner val på vad man vill göra, genom visioner för framtiden och det är vi också bra på.

Kristdemokraterna har alltid kämpat för att pensionärerna ska få mer i plånboken, särskilt de med lägst inkomst. Facit så här långt är 5,5 miljarder kronor i sänkt skatt och goda uppräkningar av inkomstpensionerna. Vi kan också konstatera att den grupp av 367 00 pensionärer med lägst pensioner helt slipper en nettosänkning till följd av lågkonjunkturen. Det är en början som vida överträffar vad tidigare socialdemokratiska regeringar har gjort när de har haft chansen. Alliansen har sänkt skatten för pensionärerna två gånger, det är mer än vad Socialdemokraterna gjort under sina tolv år.

Igår morse läste jag DN debatt där Alf Svensson, Ulf Adelsohn, Birgit Friggebo och Thorbjörn Fälldin skrev att Alliansen var det enda valet för svenska pensionärer och jag kan bara hålla med.

”Vilket regeringsalternativ är egentligen bäst för äldre? För att kunna svara på den frågan måste man se såväl till ekonomisk trygghet som till frågor om självbestämmande och kvalitet på vård och omsorg.” ”Vi menar att Alliansregeringen har den bästa politiken för Sverige och för pensionärer och vi kan inte sitta stillatigande på åskådarläktaren när äldrefrågorna blivit en så viktig fråga i valet. Därför tar vi nu initiativ till en debatt om alternativen.”

Den globala ekonomiska krisen har slagit hårt mot svensk ekonomi. Många förlorar jobbet och att den offentliga välfärden förlorar viktiga skattekronor. Målet har varit att få människor tillbaka i arbete och det är fortfarande alliansrege­ringens första prioritet. Jobbskatteavdraget har gjort att det blivit mer lönsamt att arbeta. Den samlade långsiktiga effekten av regeringens politik kan beräknas till cirka 120.000 fler personer i sysselsättning, varav jobbskatteavdraget står för cirka 70.000. I och med att jobbskatteavdraget förbättrat sysselsättningen och det ekonomiska läget, har det också fått positiva effekter för landets pensionärer. När ekonomin blomstrar ökar också lönerna, och därmed också pensionerna. Fram till i dag har pensionsuppräkningarna varit större än på mycket, mycket länge.

Det har i debatten blivit en olycklig och felaktig motsättning mellan beskattningen av lönearbete och pensioner. Jobbskatteavdraget har haft oerhört positiva effekter. Det har blivit mer lönsamt att arbeta. En sjuksköterska eller betongarbetare som tjänar 26 000 kronor i månaden har med jobbskatteavdraget fått sin skatt sänkt med runt 1 700 kronor i månaden. Att skattesatsen är lika för den som arbetar och den som har pension, men att den som har en inkomst från arbete därtill har ett skatteavdrag som syftar till att göra det mer lönsamt att arbeta. Ja, som pensionär har man till och med ett dubbelt jobbskatteavdrag om man fortsätter att arbeta efter 65 år.

Målet är nu att skillnaden mellan jobbskatteavdraget och skatten på pensioner ska minska. Inte genom skattehöjningar för löntagare, så som vänstern vill, utan genom skattesänkningar för pensionärer. Det är dock viktigt att vi inte går in i en PRO-retorik, jag gilla inte alls att pension kallas uppskjuten lön. I realiteten lär det vara så, ja främst för egna företagare som de facto avsätter sin egna pension men det är en farlig retorik som kommer slå tillbaka om några år. Jag är en politiker som vill hålla vad jag lovar, därför vill jag inte heller använda mig av en retorik som inte håller, och denna retorik håller inte i längden. För min generation kan inte räkna med att de pengar de tjänar idag ska ge dem en pension de kan leva på. Vi måste spara själva och det är lika bra vi säger det i klartext. Jag vill att alla äldre ska känna trygghet i Sverige, såväl ekonomisk som medmänskligt. Men jag vill också att min generation får möjlighet att spara, betala av sina studielån, amorterar andra lån. Så sänkt skatt är valfrihet och ger trygghet för alla.

Ps. Note to self och alla ni andra 12 000 kr/ år får man till och med dra av på skatten av sitt privata pensionssparande så varför inte börja redan nu.

Var social, dela med dig!
, , , ,