Valövervakning i Minsk

Till slut efter många många timmars väntan på flygplatser och flygplan och en natt på hotell i Prag kom jag fram till Minsk, Vitryssland. Jag ingår i OSSE-delegationen som ska övervaka valet. Igår träffade vi ambassadören och övriga ambassad personalen och fick höra mer om situationen i landet. Idag har vi via OSSE fått en dragning från de flesta oppositionskandidater om hur tiden nu innan valet varit. De är besvikna på att de ej direkt kunnat driva någon politiskkampanj. De har fått 2 * 30 minuter på statlig tv där de fick tala fritt, annars varit svårt med media. Några debatter har kunnat hållas mellan oppositionskandidater men aldrig mot sittande president. Flera av oppositionsledarna har blivit hotade flera gånger, de är övervakas och avlyssnas.

Situationen börjar också bli spänd. Flera stridsvagnar är på väg in mot Minsk, allt för att det vid förra valet kan bli kravaller. Tidigare idag talade också Lidya Yermoshina på mötet jag var på. Hon är ordförande för vitryska centrala valkommissionen, hon gav inte många direkta svar utan sa mer att val kan se ut på olika sätt, man kan rösta på olika sätt och om något är oklart gällande valet i Vitryssland behöver OSSE bli tydligare med vad de vill att valövervakarna ska göra och inte. Hon är bannlyst för att resa till EU och är ett tecken på vikten av att ett val avgörs av vilka som räknar röster. Precis som man brukade säga i Sovjetunionen.

Sverige och EU har en rad sanktioner mot Vitryssland på grund av landets ovilja att demokratiseras. Särskilt övervakningen på nätet har ökat, jag har bloggat om detta tidigareInternet och Facebooks betydelse har blivit så stor i kampen för demokrati och mänskliga fri och rättigheter att Lukasjenko under våren tvingade genom en lag som starkt begränsar internet tillgången.

För Vitryssland står mycket på spel men man ska aldrig se genom fingrarna på ett odemokratiskt val. Här är video om hur förtidsröstnings valunan ser ut. http://naviny.by/rubrics/elections/2010/12/18/ic_articles_623_171712/

Imorgon ska jag ut till Vitryska landsbygden för att övervaka valet, blir världens lägsta dag men uppgång kl 5 och hemma när det räknat klart..när det nu blir…

Var social, dela med dig!