5 månader efter valet – många fängslade

Idag var det manifestation på Sergelstorg för demokrati i Belarus/Vitryssland, 5 månader efter valet. Nedan mitt tal:

–          Pavel Sevyarynets

–          Iryna Khalip

–          Syarhey Martsalew

–          Uladzimir Nyaklyaew

–          Andrey Dzmitryew

–          Anastasiya Palazhanka

–          Andrey Sannikaw

Det är några utav de personer som sitter fängslade i Belarus på grund av sina politiska åsikter och sitt oppositionella arbete. En del av dem har dömts till fängelsestraff, andra sitter fortfarande häktade och väntar på att dom ska falla.

Samtidigt hånar Lukasjenka oppositionen och det vitryska folket genom att skicka ett bidrag till schlagerfestivalen med texten ”I love Belarus”.  ”Jag är fri” sjöng artisten – mer falsk budskap får man leta efter, propagandan är total.

Jag tror att få personer i Belarus idag upplever att de älskar sitt land. Lukasjenka har tagit bort de mest grundläggande mänskliga fri – och rättigheterna sen han kom till makten. Valen präglas av ofrihet och valfusk, demonstrationer och torgmöten slås ned. Den som tillhör oppositionen medan den läser på universitet riskerar bli utan examen och skickad på straffarbete. Belarus Popular Front som vi samarbetar med i landet har nyligen blivit fördrivna från sina lokaler och kontor av underrättelsetjänsten. Det kommer bli mycket svårt för dem att hitta nytt eftersom husägarna är alltför rädda för att få regeringen emot sig och ständiga besök av milisen.

Modiga människor kämpar idag mot regimen och det förtryck som folket lever under.

Det är de och de som idag sitter fängslade på grund av sina politiska åsikter, som faktiskt älskar Belarus och önskar se mänskliga fri och rättigheter åt folket.

Låt oss genom att fortsätta dessa manifestationer och att uppmärksamma situationen i Belarus visa att vi inte stillsittande sitter och tittar på när diktator Lukasjenka styr sitt land med järnhand.

EU måste bli ännu tydligare mot Lukasjenka och folket måste få tillbaka de mänskliga rättigheter de förlorat så att de verkligen kan stå för schlagerbidrag som ”I love Belarus”.

Var social, dela med dig!