Läktarvåldet – uttryck för vad?

var det dags igen, huliganer som förstör en fotbollsmatch. Jag har varit tydlig men att jag tycker att det behövs förändringar men det går inte att tro att allt ska ske över en natt. Bloggat tidigare.

Folkpartiet gick idag ut och sa de vill ha personliga biljetter. Jag tror inte på detta då

Sportjournalisten Per Billing gick ut och krävde nolltolerande. Vilket innefattade; anmälningsplikt, borttagande av maskeringsförbud, huliganregister samt hårdare straff.

Det är en bra artikel men det är komplexa frågor. Nu skriker alla efter två incidenter att det behövs hårdare straff och att alla medel ska användas för att få bort huliganerna. Det är nog tyvärr så att dels har folk som inte är intresserad av fotboll börjats dras till fotbollen och de är där för att bråka. Sedan är dessa unga killar som går över gränsen en bild av en otrygghet som finns i samhället och önskan om att bli sedda och få ngn som ser dem. antingen för att de gör ”något rätt” dvs de tror de äldre supportrarna gillar det eller så vill de mer ha någon som säger ifrån. Vuxna i deras närhet kanske inte gör det. Jag tror också man måste se fotbollsvåldet som ett samhällsproblem som ett uttryck för något mer än en förlustmatch.

Det är en lång tid för utredningen men vissa av dessa förslag är integritetskränkande så jag hoppas att Per Unkel lägger delbetänkanden så vi inte får 2 eller 3 säsonger till av detta slag men med en komplex juridik som detta ändå är bör man inte inför något som inte är ordentligt utrett, remitterats och den ekonomisk täckningen får början är klar.

Kommentarer på hand fyra punkter

Anmälningsplikt är bra men då ska inte klubbarna stå för denna kostnad som vissa vill.

Lagen om tillträdesförbud – Register är bra men vad kommer Datainspektionen säga – nej som de tidigare gjort? Jag skrev i Svd om just detta och tillämpningsproblemen med tillträdesförbud, klart komplex idag, bör underlättas.

Skärpta straff – jag gillar inte alls Billings slutsats om att det behövs för att polisen ska vara intresserad. Det är ett samhällsproblem och då är det polisen och åklagarens jobb att lösa detta inte beroende på straff utan beroende på att det är fel. Jag tror på längre avstängning från matcher är det enda som ger någon effekt det vill säga tillträdesförbud.

Maskeringsförbud – Jag är helt för det men med tanke på problematiken när detta skulle införas för vissa demonstrationer som blev just ”vissa” dvs i princip väldigt få och ingen i princip fällts för detta så behövs även här en klarhet.

Jag skulle önska något skulle kunna ske nu men så ser inte verkligenheten ut, för så ser inte lagstiftningsprocessen. Vi måste vara ärliga med det och att detta absolut måste remitteras för är inte arenaägarna, klubbarna, polisen och åklagarna med på detta så ger inte förändringarna önskad effekt heller.

Update: I intervju hos tv4 nämns jag och mitt krav på delbetänkanden, Unkel svarar han kommer göra det – så fort han känner sig övertygad om att ett förslag är bra kommer det presenteras och det kommer komma förslag inom ett år.

Intervju i Nyhetsmorgon med Per Unkel.

Beatrice Ask och Lena Adelsohn-Liljeroth skriver om utredningen och redskap som kan komma att tänkas.

Kerstin Haglö hoppas S får igenom sitt utskottsinitiativ.

MFF inför nät vid ståplats, bra klubbarna tar initiativ och testar olika metoder.

Var social, dela med dig!
, ,