Belarus präglas av bristande rättssäkerhet

Inför Europadagen skriver jag om Europas sista diktatur – Vitryssland/Belarus på InfoBelarus.

För mig som jurist, som tidigare arbetat med mänskliga rättigheter och nu sitter i riksdagen, samt är ledamot i justitieutskottet, blir jag otroligt uppgiven när jag ser att den redan bristande rättssäkerheten bara blir än värre i Belarus.

En vän till mig i Minsk sa att känslan är som att ”alla som har en kökskniv hemma riskerar att kallas för terrorist”.

Jag följer med stor oro utvecklingen i Belarus. Den går helt åt fel håll. På senare tid har det rapporterats om allt större inskränkningar i yttrande-, press-, förenings- och mötesfriheten. Journalisten Natalia Radzina och den före detta presidentkandidaten Michalevich har tvingats fly landet efter vittnesmål om bland annat tortyr i KGB:s fängelse. Många demokratiaktivister har dömts till långa fängelsestraff, i farsliknande rättegångar utan bevisning. De är typiska offer för den intolerans mot oliktänkande som råder i dagens Belarus, de riskerar ett långt fängelsestraff enbart för att de utnyttjat sin rätt till yttrandefrihet.

Läs hela inlägget här.

Var social, dela med dig!
,