Stalkning får äntligen hårdare följder

Förre veckan hade vi debatt i riksdagen om Stalkning, olaglig förföljelse. Idag skriver jag debattartikel i Dagen.

”Tänk dig att du är ständigt påpassad. Även om du inte är det ständigt så är du rädd för att du är det. En person som du hade ett förhållande med vägrar släppa taget och har istället börjat trakassera dig på olika sätt. Han ringer dig och lägger på. Han skickar sms efter sms. Han dyker upp utanför ditt jobb. Ibland varnar han dig för att värre saker kommer att hända.

Detta är exempel på stalkning. Alliansregeringen genomför nu flera förändringar för att komma åt den som utsätter någon annan för det. Vi får nu ett tydligt redskap för att förhindra att människor blir utsatta för detta som är så svårt att föreställa sig men som vi ändå kan ana en liten del av obehaget av om vi anstränger oss.

Stalkning innefattar exempelvis trakasserier såsom hot, misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Det kan också handla om trakasserier i form av upprepade telefonsamtal, mejl och brev, att få meddelanden vid sin bil eller dörr.

Forskning och anmälningar visar att det ofta är en person man känner och oftast haft en relation med, men där en av personerna efter relationen avslutats börjar förfölja och trakassera. Flera andra länder har redan lagar mot stalkning och det är på tiden att vi i Sverige också får en tydlig lagstiftning. Samhället måste alltid stå upp för den utsatte. Det ska inte lösas av kvinnorna själva, eller för den delen av männen själva. Vi måste inse vidden av problemet, skydda brottsoffren och ta hand om förövarna så att de inte begår brott igen.

Otydlig lagstiftning har gett utrymme för godtyckliga bedömningar. Det är ett svek mot brottsoffren. Tidigare har en särskild bestämmelse om straff för systematiserad förföljelse inte funnits – det ändrar nu vi i alliansen på – vi lagstiftar nu mot olaglig förföljelse. Detta är något som Kristdemokraterna är glada för, det har varit för många som utsatts utan att förövarens kunnats straffas för sitt brott.”

Läs hela artikel här. Här kan ni läsa anförandet, sök efter Szyber, kommer först lite längre ned på sidan.

Var social, dela med dig!
, , ,