Fritt Vitryssland

Idag var jag på manifestation på för Vitryssland/Belarus på Norrmalmstorg. Förra måndagen höll en manifestation för att uppmärksamma 20 år av baltiskt självstyre som jag var med på och bloggade om, läs här.

Idag den 25 augusti firar Vitryssland, eller Belarus som belarusierna själva helst säger, sin självständighetsdag. Då är det nämligen 20 år sedan Belarus vann sin självständighet från Sovjetunionen. Den frihet man då vann hann dock bli inte långvarig. Diktator Aleksandr Lukasjenko håller nu landet i ett järngrepp och sedan det riggade presidentvalet i december 2010 har våldet och förföljelsen av journalister, oppositionella, människorättsaktivister och andra motståndare till regimen trappats upp.

Den belarusiska befolkningen har själv inte möjligheten att demonstrera för sin frihet. Vi ska ge vårt stöd åt de demokratikämpar i Belarus som offrar sina liv för demokrati. En sådan här demonstration i Minsk skulle ge flera dagar, kanske till och med veckor i fängelse. Och vi som kan, vi ska stå upp och arbete för en förändring i Belarus. Vi ska hjälpa oppositionen i deras demokratikamp. Manifestationer hölls också i många andra svenska städer, samt bland annat i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Australien och i USA.

Var social, dela med dig!
, , ,