Fritt Baltikum – du och jag kan göra skillnad

Idag firas 20 år av baltiskt självstyre. Det med stor glädje jag ser hur media uppmärksammar detta; DN, Aftonbladet, SvD, SvD.

Och många debattartiklar; Mats Johansson, Gunnar Hökmark som kopplar till våren i Nordafrika/Mellanöstern, Reinfeldt, Hans Wallmark, Mart Laar, Birgitta Ohlsson, Initiativtagarna till måndagsmötena, Gunnar Hökmark, Håkan Holmberg och Peeter Luksep.

I helgen var det också 50 år sedan Berlinmuren började byggas. Vi måste riva murar inte bygga fler och vi måste stå upp för demokrati världen över. Vi ska visa stöd och solidaritet med den demokratikamp som skrev i Nordafrika/Mellanöstern och vi får inte glömma den diktatur som finns kvar i Europa, nämligen Belarus (Vitryssland). Jag hoppas Sverige visar att vi ser vad som sker för övergrepp där genom att nämna Belarus som ett exempel där det behövs måndagsmöten på nytt. Jag sa i våras i ett av mina tal för Belarus: ”Måndag klockan 12! Så lät det måndag efter måndag här på Norrmalmstorg och på närmare 30 andra platser runt om i Sveriges avlånga land. Måndag efter måndag. Till stöd för balterna, till de baltiska staterna för 20 år sedan både blev fria och erkända av världssamfundet som självständiga stater.
Det ledde till ett resultat. Där är jag glad att detta är andra gången vi träffas här sedan valet, månad efter månad den 19 ska vi ses här för att uppmärksamma de hemskheter som regimen i Belarus utsätter sina medborgare för. Vi ska ge vårt stöd åt de demokratikämpar i Belarus som offrar sina liv för demokrati. En sådan här demonstration i Minsk skulle ge flera dagar, kanske till och med veckor i fängelse. Och vi som kan, vi ska stå upp och arbete för en förändring i Belarus. Vi ska hjälpa oppositionen i deras demokratikamp.”

Läs vad Alf Svensson, som själv var aktiv i måndagsrörelsen, skriver här.

Det som initiativtagarna till måndagsmötena skrev på Brännpunkt idag tål att upprepas – enskilda människor kan gör skillnad. Det får vi aldrig glömma – du och jag gör skillnad!

Var social, dela med dig!
, , , ,