Reser ute i landet

Har varit i Uddevalla i två dagar. Det är bra att resa, se annat och få nya perspektiv. Kommer försöka göra lite fler besök ute i landet detta riksdagsår. Jag är riksdagsfadder åt Södermanland så kommer åka dit, sedan blir det föreläsa om Vitryssland på några universitet -kul!

Det var bra dagar i Uddevalla; invigt skola, besök Dalaberg och sett hur de jobbar med integration. Hållit två föredrag om valet i Vitryssland och tiden efter dels på rotaryförening och dels på . Skrev i Bohuslänningen med kommunalråd Magnus Jacobsson.

Läs vår artikel nedan

Bara två timmars flygresa härifrån, i Belarus (Vitrysslands) huvudstad Minsk fortsätter polisen slå till under fredliga demonstrationerna tänkta att visa missnöjet mot president Lukasjenkos auktoritära styre. Europa är ännu inte en demokratisk världsdel. Fortfarande finns här människor som dagligen förföljs på grund av sina åsikter. Därför bör vi fortsätta att stödja frihetskämparna i Europas sista kvarvarande diktatur.

Efter Sovjetunionens fall blev Vitryssland självständigt och präglades under en kort tid av demokrati och frihet. 1996 genomförde Lukasjenko en konstitutionell förändring av landets styrelseskick, som innebar slutet för den demokratiska epoken. Vitryssland präglas sedan dess av bristande rättssäkerhet, förenings -, press-, och yttrandefrihet.  All verksamhet som inte är direkt kopplad till staten eller under statlig kontroll uppfattas som ett hot.

Ända sedan de riggade valresultaten vid januaris presidentval har polisen och KGB (vitryska polisen) använt allt hårdare och mer hänsynslösa metoder för att avskräcka oppositionella från att öppet visa sitt missnöje. Arresteringar, fängelsestraff, fejkade domar, misshandel och hot har blivit vardag för de som sedan tidigare var kända regimkritiker. På plats i Belarus är det lätt att se och känna hur svår situationen är för regimkritiker. Både inför och efter valet var situationen för presidentkandidaterna mycket svår. Många av dem befinner sig än i dag i KGB:s fängelse. Demokratikämpar och oberoende journalister förföljs, hotas och trakasseras. Det hårda politiska klimatet i Belarus är väldigt tydligt. Regimen har snabbt gått från att vara auktoritär till totalitär. Sedan några månader tillbaka har dock fler och fler människor anslutit sig till protesterna som, för att kunna utgöra så lite grund till arresteringar som möjligt, bestått av tysta handklappningsmanifestationer anordnade via sociala medier.

Regimens övergrepp får aldrig bli vardagsmat som man rycker på axlarna åt utan skall uppmärksammas och fördömas. Detta är vi, i solidaritetens och rättvisans namn, skyldiga våra europeiska grannar i Belarus.

Var social, dela med dig!
, ,