Grekland tänk innan ni tackar nej till den hjälpande handen

När jag kom in i riksdagen hade jag som mål att jag skulle synas i media en gång i veckan. Det kunde vara i en web-tidning, de kunde vara på debattplats, en insändare i lokaltidning, intervju i radio, tv, tidning eller att jag uttalar mig i en fråga. Det har gått överförväntan det första året och nu inne på mitt andra hör till och med debattredaktioner av sig och ber mig skriva. Det är kul för jag gillar verkligen att skriva. Denna vecka är det plenifritt så då hinner jag skriva lite fler artiklar och göra fler studiebesök där jag ofta får uppslag till andra artiklar.

Idag skriver jag på Svt-debatt om att Grekland bör tänk till innan de tackar nej till den hjälpande handen som nu ges av EMU-kretsen.

I förra veckan togs detta ansvar i ett räddningspaket. Paketet innebär att Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro genom att värdet på grekiska statspapper halveras. Det innebär dock att också Grekland själva måste strama upp sin ekonomi rejält. Att Grekland nu en vecka senare väljer att säga att de kommer ha en folkomröstning visar att problemet är långt ifrån löst. Sex av tio greker ser räddningspaketet som dåligt eller mycket dåligt, vilket gör att utgången i folkomröstningen är långt ifrån klar.

Det är alltid viktigt att lyssna på ett resultat av en folkomröstning. EMU-länderna måste därför vara ärliga och om den grekiska folkomröstningen kommer fram till ett nej kommer räddningspakten att skjutas i sank. Det går inte att arbetade för en stark monetär union när ett land inte följer de uppsatta reglerna. Ett nej i en grekisk folkomröstning ger uttryck för att folket inte ser att euron i längden kommer att vara positiv för den grekiska ekonomin. Grekland kanske själva därför väljer att inte vara kvar i eurosamarbetet om det blir ett nej i folkomröstningen. Om de dock vill vara kvar måste de spela efter de regler som sätts upp. En gemensam valuta kräver välskötta ekonomier och en harmonisering av ländernas ekonomier. Penningpolitiken för euroländerna sköts av den europeiska centralbanken som är och ska vara helt politiskt oberoende och med huvuduppgiften att bekämpa inflationen. Ser man inte fördelarna om en monetär union och spelar man inte efter unionens regler så är det bästa för alla parter att lämna det.

Läs hela artikeln här.

Läs mer Expressen, E24, DNSvD. Diskussionerna om hur övriga Europa och världen påverkas fortsätter.

Update:

Grekland ställer in folkomröstningen.

Var social, dela med dig!
,