Vi måste värna pressfriheten, världen över

Känner stor oro över domen mot de svenska journalisterna som var uppdrag i Etiopien. Jag uttalar mig till Nyheter24 vi behöver journalister även i slutna diktaturer: Folkmordet i Rwanda får inte upprepas.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber säger till Nyheter24 att journalister måste kunna göra som Schibbye och Persson i sitt arbete.

– Jag tänkte på att dokumentären från Syrien som visades i Agenda i söndags också var gjord av journalister utan inresetillstånd. Det är så man måste jobba i länder som inte har yttrandefrihet, annars blir det inga reportage därifrån. Sen frågar sig folk hur det kunde gå så långt med folkmord i Rwanda. Jo, för att ingen journalist uppmärksammade omvärlden på det, säger hon till Nyheter24.

Aftonbladet är inne på samma spår som mig.

Min partikollega Desirée Pethrus skriver bra på SVT-debatt:

”Vi vet att Martin Schibbye och Johan Persson har haft ett journalistiskt uppdrag men tagit sig in illegalt för att kunna rapportera från ett stängt område i Ogadenprovinsen. De skulle följa upp berättelser som bekräftats av bl.a. Human Rights Watch om hur människor i området förföljs, torteras, mördas och utsätts för våldtäkter.

Det är bra om Sverige nu höjer tonläget för att tydliggöra att vi inte accepterar att journalister fängslas när de utför sitt journalistiska uppdrag. Men vi bör också, för folket i Ogaden, som Martin och Johan ville hjälpa, kräva att EU försöker få till stånd en oberoende utredning av situationen i Ogaden där den Etiopiska regeringen krävs medverka till öppenhet och transparens. Även de bolag som verkar i regionen bör medverka till att läget snarast klarläggs för hur situationen ser ut vad gäller mänskliga rättigheter för de människor som bor i området.”

Jag hoppas nu på benådning men mycket svårt veta vad som händer.

Var social, dela med dig!