Stor sorg för mig och demokratirörelsen på Kuba

Nåddes imorse av mycket tråkiga nyheter. Skönt Aron mår ok. Träffade själv Oswaldo Payá för ett antal år sen. Stor förlust för demokratirörelsen på Kuba. Tänkt mycket idag på min solidaritetsresa till Kuba för något år sen.

Las om min solidartitetsresa.

Att leva på Kuba idag och samtidigt förespråka demokrati eller arbeta för mänskliga rättigheter är förenat med stor fara. Fortfarande lever alla systemkritiker och deras familjer under en oerhörd press från regimen. Det vi ser som självklara fri- och rättigheter är fortfarande något som är strängt förbjudet på Kuba. Varken Röda Korset eller Amnesty International kan besöka fängelserna. Organisationen Human Rights Watch har rapporterat att det finns exempel på att oppositionella har dömts bakom stängda dörrar i militära domstolar.

Det är extremt viktigt att alla initiativ och försök till att demokratisera Kuba som kommer från kubanerna själva får ett massivt stöd från omvärlden. Fakta är att vanliga medborgare på Kuba är helt isolerade från omvärlden. De saknar all relevant information om läget i landet och har ingen möjlighet till en öppen och demokratisk samhällsdialog.

Missa inte heller min artikel tidigare Politikerbloggen.se http://www.politikerbloggen.se/2011/04/19/45250/

Stort sorg efter Oswaldo Payá bortgång. Jag känner stor sorg och det är en stor förlust för demokratirörelsen på Kuba.

Uppdatering:

Var med i Studio Ett idag och talade om Payá. lyssna här.

Skrivit med partisekreterare Acko Ankarberg, Kic:s ordförande Henrik G Ehrenberg och partiets utrikespolitiska talesperson Désirée Pethrus på Brännpunkt om Oswaldo Payás betydelse för demokratirörelsen på Kuba, läs här.

För många av de kubaner som tror på ett demokratiskt Kuba där mänskliga fri- och rättigheter respekteras var Payá bäraren av deras hopp och drömmar.

Till synes outtröttlig kämpade Payá i decennier för sitt älskade Kuba, för dess frihet och dess folks värdighet. Från bildandet av MCL 1988 till insamlandet av 25000 namnunderskrifter mellan 1998 och 2003 för att få till stånd en folkomröstning om enpartistatens framtid. Det senare så kallade Varelaprojektet syftade till att ge kubanerna möjlighet att folkomrösta om rätten att starta företag, ökad föreningsfrihet, amnesti för politiska fångar samt hållandet av demokratiska val. För detta belönade Europaparlamentet år 2002 Payá med Sacharovpriset för tankefrihet, det finaste pris man kan tilldelas för gärningar till gagn för mänskliga rättigheter. Vid ett flertal tillfällen har Payá också nominerats till Nobels fredspris.

Var social, dela med dig!
,