Om fler politiker gick på fotboll?

I helgen satt jag i debatt på Friend arena med Sveriges supporterföreningar om polisens arbete vid idrottsevenemang med bl.a. huliganutredaren Björn Eriksson. För någon vecka sedan gjorde jag en intervju tillsammans med Lars Ohly om supporterkultur och idrottspolitik.

Han är djurgårdare, man och vänsterpartist. Hon är AIK:are, kvinna och kristdemokrat. Men när det handlar om sport och supporterkultur är Lars Ohly och Caroline Szyber överens – fler borde göra som de.

– Att det blir bråk säger sig självt, det blir det ju på nätterna ute på klubbar också. Det kan vara samma situationer där. Det är lite väl mycket olyckskorpar. Den debatt som är handlar inte så mycket om vad man ska göra i stället utan bara om vad som är fel. Det är inte speciellt konstruktivt, säger Caroline Szyber, 31, AIK:are och kristdemokratisk riksdagsledamot.

Behövs det fler politiker som går på fotboll?

– Ja, svarar de i munnen på varandra.

– Du hade en jättebra artikel i Aftonbladet som jag hade kunnat skriva under varenda ord på, säger Ohly till Szyber så fort ämnet kommer på tal.

– Jag är oroad för vad det innebär i förlängningen. För demonstrationer i slutändan. Vi har vissa grundlagsfästa rättigheter och de ska vi värna, fyller Szyber i.

Regeringens nationella samordnare mot idrottsvåldet, Björn Eriksson, kom i sitt delbetänkande fram till att fakturorna måste bort. Ohly och Szyber hoppas att ett beslut kan tas nästa år. En annan fråga handlar om de så kallade tillträdesförbuden – att personer ska kunna stängas av. Eriksson vill ge möjligheten att förlänga dessa från ett till tre år.

Men tillträdesförbudet har stött på kritik. Riksåklagaren menar att gränsdragningen är svår och klubbar som Hammarby menar att förbuden delats ut för lätt.

– Jag kan ibland tycka att det använts på godtycklig grund. Det är min bild som jurist. Jag tror tanken är god, frågan är bara hur man får det att bli ett rättssäkert system, säger Szyber, som även är rättspolitisk talesperson för sitt KD.

Szyber välkomnar ett initiativ om dialog kring pyrotekniken.

– Det visar att vi valt rätt utredare, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att klubbarna skulle ha en större förståelse för att det är en del av supporterkulturen om det skedde mer ordnat. Jag tror inte att de skulle säga nej om de fick ett förslag.

En man och en kvinna på varsin politisk kant och på varsin läktare. Och ändå kan de skriva under på varandras åsikter och nästan fylla i varandras meningar. Vad skulle hända om fler politiker gick på matcher?

 Läs hela intervju här.

Var social, dela med dig!
, ,