Pengar att tjäna på brottsförebyggande arbete

Gjort en del studiebesök på sista tiden bland annat besökt kvinnojouren i Sollentuna. Mycket intressant och givande besök. Talat på partiets stjärnskottsutbildning och i helgen var det idèforum där jag talade rättspolitik på lunchen. I torsdags i förra veckan stod jag värd för ett semianrium om hur mycket pengar som kan sparas på att förebygga våldsbejakande extremism. I panelen deltar Ingvar Nilsson, rapportförfattare, Alex Bengtsson från Stiftelsen Expo, Anders Holmensköld, kommunstyrelsens ordförande i Kungälvs kommun och Christer Mattsson, ansvarig för arbetet med Kungälvsmodellen i Kungälvs kommun. Läs gärna rapporten http://toleransprojektet.se/wp-content/uploads/2013/04/Intoleransen-pris-webbanpassad.pdf

Våldsbejakande högerextrema grupper kan kosta kommunen 100-tals miljoner kronor. Därför finns stora pengar att vinna på förebyggande arbete. Det visar den nyutkomna rapporten Intoleransens Pris. 

Rapporten baseras på det förebyggande arbete med ungdomar som bedrivs genom skolorna i Kungälvs kommun sedan mordet på John Hron 1995. Kungälvsmodellen riktar sig främst till elever i högerextrema våldsbejakande grupper eller som finns gränslandet. Verksamheten bedrivs som en naturlig del av skolundervisningen med diskussioner kring demokrati, samexistens och värdet av ett tolerant samhälle.

Rapporten visar bland annat att för varje krona som avsatts för förebyggande arbete i Kungälvs kommun har det skett en samhällsekonomisk besparing på 22 kronor, lågt räknat. Sammanlagt har Kungälvsmodellen kostat kommunen 13 miljoner kronor de senaste tolv åren. Samtidigt har samhället sparat 290 miljoner.

Uppdragsgivare till rapporten Intoleransens Pris är Toleransprojektet som utgörs av Teskedsorden, Stiftelsen Expo och Kungälvs kommun. Projektets mål är att sprida Kungälvsmodellen till flera kommuner. Ladda ner rapporten på www.toleransprojektet.se.

Värdar för seminariet är Jasenko Omanovic (S) och Caroline Szyber (KD)

Var social, dela med dig!
, , , ,