Ishockey-VM bör flyttas från Vitryssland

Jag har flera gånger skrivit och uttalat att jag tycker att sport kan vara politik och viceversa och därför varit skeptisk till att Vitryssland/Belarus får ordna ishockey-VM

Många har engagerad sig för att få hockey-VM flyttat bland annat hockeylegenden Peter Stastný – numera europaparlamentariker. Frågan har till och med diskuterats på högsta nivå i EU, nämligen i ministerrådet. Det får sägas vara exceptionellt att ett ministerråd så tydligt lyfter fram vikten av att ett idrottsförbund håller sig informerat i fråga om MR-situationen i ett land. Utifrån detta borde svenska hockeyförbundet gå i främsta ledet och uppmana de andra hockeyförbunden att bojkotta eller flytta hockey-VM, ett mästerskap som redan nu är en propagandafest för Europas sista diktator.

EU var tydliga mot Vitryssland efter att valresultatet underkändes och markerade genom att skärpa de ekonomiska sanktionerna och utöka reseförbudet för regimen. Det har dock inte gett resultat för Vitryssland lutar sig mot bundsförvanten Ryssland. För mig som var valobservatör och såg regimens brutalitet på plats och sedan dess följt utvecklingen i landet är det viktigt att vi inte ger denna diktatur en fjäder i hatten genom att de får vara arrangör.

Jag har inte ändrat mig och därför skrivit på upprop mot ishockey-VM i Vitryssland/Belarus, läs mer här resp här.

Var social, dela med dig!
,