Vi måste förhindra ett folkmord i Irak!

allians

Idag började valspurten! Jag talade tillsammans med andra från Alliansen med fokus på unga och sedan kom ministrar följt av partiledarna. Mycket folk i Kungsträdgården och mycket bra stämning! ”För valfrihet och stöd i de beslut man fattar. För att vi tror på människan. Rösta på Alliansen” avslutade jag med att säga på mötet i Kungsan efter att ha talat om jobb, rättsväsende mm.

uk

Många som kom förbi valstugan vid Sergelstorg under dagen! Idag vajade Ukrainas flagg på de flesta valstugorna för ett fritt Ukraina!

Valet i Sverige påverkar också den svenska rösten i EU och övriga världen. En röst som behöver vara tydlig.

Jihadistiska IS(ISIL) Islamiska staten för Irak och Levanten, attackerade och intog nyligen staden Mosul på Nineveslätten, där en stor andel av Iraks kristna levt i årtusenden. De utropade området som ett självständigt kalifat. 50 000 kristna tvingades att fly då de annars riskerade att avrättas ifall de inte konverterade eller betalade en särskild skatt. De flesta flyr till de säkrare kurdiska regionerna i norra delen av landet. Yezidierna som också tillhör landets ursprungsbefolkning, har likaså tvingats till massflykt från brutala övergrepp; de har fördrivits från sina hemtrakter upp till Sinjarbergen, varifrån vi sett fruktansvärda bilder i media. Där befinner sig fortfarande flera tusen människor i behov av både skydd, mat och förnödenheter.

Iraks tidigare premiärminister Al-Malaki brast i att ena sitt lands olika grupper vilket har lett till att framförallt sunnigruppen känt sig åsidosatt. En jihadistisk sunniterrorgrupp utnyttjade detta för att motivera envälde och förtryck inom Iraks existerande gränser. IS’ frammarsch handlar inte bara om de långsiktiga riskerna för Irak utan för stabiliteten i hela regionen. Nu krävs att världssamfundet agerar kraftfullt för att stoppa dess framfart. Från europeiskt håll måste vi samverka ytterligare för att förhindra att vissa av våra medborgare reser ner dit för att kriga. I Sverige vill vi kristdemokrater att förberedelse inför, deltagande i träning inför och deltagande i väpnad strid för organisationer som är terrorstämplade enligt EU:s eller FN:s klassifikationer, ska kriminaliseras.

Sveriges regering har beslutat att skicka stora mängder förnödenheter till Irak, vilket är bra. I dagarna utökade FNs säkerhetsråd FN:s hjälpmission UNAMI:s mandat för att skydda civilbefolkningen. Dock finns ännu inte mandat att göra en militär insats. Vi kristdemokrater skulle vilja se ett militärt mandat för att FN ska kunna skydda befolkningen från folkmord. I grund och botten åligger det Iraks regering att skydda sin befolkning, alldeles oavsett vilken etnisk eller religiös grupp man tillhör. Men då landets regering inte uppfyllt detta grundläggande krav, måste FN ge befolkningen det skydd de har rätt till.

FN måste ta en regional ansats i lösningen av konflikterna i Mellanöstern och det brådskar. Om inte, går vi en mycket dyster framtid till mötes. Det gäller inte bara de kristna som riskerar att utrotas från dessa länder, utan alla vanliga medborgare som drabbas av våldet.

Var social, dela med dig!
, ,