Debatten om barnäktenskap fortsätter

Istället för att skriva repliker kanske S skulle skriva fram lagförslaget svarar ihop med Hélen Lindbäck i Piteå-tidning.

Vi förstår inte vad som tar så lång tid
INSÄNDARE / REPLIK Bäst vore att sätta ner foten. Barn är barn, även i Sverige, replikerar Kristdemokraterna.
Allt för många barnäktenskap erkänns idag för att de ingåtts utomlands. Det är där vi har det största problemet. Därför behöver ventilen som erkänner äktenskap ingångna utomlands täppas igen. Lagstiftningen är inte tillräcklig.
Vi var tydliga i utredningen att vi ville täppa igen ventilen helt. Det finns inga särskilda skäl för barnäktenskap. Gällande S tyckte de inte annorlunda när Alliansen lade fram förslaget förra mandatperioden. Utan man skulle utvärdera, vilket har gjorts och därav ny utredning. Utredaren föreslår fortsatt ventil.

För att visa majoriteten i riksdagen, gjorde vi ett tillkännagivande. S kunde ha gått med på det, men gjorde inte det. Remisstiden har gått ut. Regeringen bereder och säger att lagförslag är på gång. Vi förstår inte vad som tar sådan tid. Bäst vore att sätta ner foten. Speciellt innan sommaren, så det blir tydligt när flickor gifts bort. Så att lagen kan börja gälla så fort som möjligt som det är sagt. Barn är barn, även i Sverige.

Replik

Fredrik Lundh Sammeli (S) ger i Piteå-tidningen 12/4 beskedet att inga barnäktenskap ska finnas i Sverige. Bra! Det är det beskedet vi efterlyst av regeringen i riksdagsdebatten utan att få ett svar.

Anklagelsen från Lundh Sammeli är att vi far i populistiskt vatten som efterfrågar detta besked. Allt för många barnäktenskap erkänns idag för att de ingåtts utomlands. Det är där vi har det största problemet idag. Ett riktigt problem där lagstiftningen är otillräcklig. Vi i Alliansen, Sverigedemokraterna och Vänstern var tydliga till utredningen att vi ville täppa igen ventilen helt. Tyvärr föreslog utredningen något annat. Det är detta som nu bereds av regeringen. Vi ville markera och visa hur majoriteten ser ut i riksdagen därför lade vi ett tillkännagivande och de röstade ni i vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet emot. Det är fakta. Detta berättar vi nu också, det är så vi sätter press på regeringen att landa rätt.

Vi hoppas regeringen inte går på utredningens linje utan en gång för alla täpper igen ventilen. Då får de vårt stöd för det.

Caroline Szyber riksdagsledamot (KD)
Helén Lindbäck vice partiordförande, Piteå (KD)

Var social, dela med dig!
, ,