Dags att tro på framtiden & på partiet

Idga blir jag intervjuad i Expressen om hur jag ser på partiets framtid. Intervjuad blir även förre partiledaren och nuvarande europaparlamentarikern Alf Svensson. Jag var tydligt både med att vi som parti måste vara tydliga samt att Alliansen innebär en möjlighet och styrka men att man måste ta sig plats man ges inte plats.

I valet i höstas fick KD 5,6 procent av rösterna.
Sedan har det gått neråt i mätningarna. Ett av partiets framtidsnamn, Caroline Szyber, 29, är jurist och ledamot av riksdagens justitieutskott. Hon lägger skulden hos partiet.
– Vi har varit otydliga. Vi var otydliga inför valet och vi har varit otydliga efter valet därför att vi har haft en intern process sedan dess. I valrörelsen hade vi 89 vallöften. Nu tänker vi framåt och ska komma fram till vilka profilfrågor vi ska ha.
Vilka frågor är de?
– Barn och unga. Efter vårt riksting och efter Almedalsveckan hoppas jag att våra siffror ska lyfta. När vi blivit tydligare.
Men barn och unga, är inte det en rätt begränsad fråga om man ser till hela politikområdet?
– Nej, ungdomskriminaliteten ökar och ungdomsarbetslösheten är en väldigt stor fråga. Det är jobbigt att vara 19 år och känna att man inte behövs.
Många frågar retoriskt om KD alls behövs inom svensk politik. Caroline Szyber tycker att ”den sociala rösten behövs”. Hon nämner brottsförebyggande arbete (”trygga familjer”) och rätten till ”en andra chans”.
Hur tror du väljarna uppfattar KD?
– Jag tror de uppfattar oss utifrån vår ministerportfölj där det är väldigt mycket sjukvårds- och äldrefrågor. Vi var inför valet alltför otydliga. Nu tar vi helhetsgreppet att prata om barn och unga. Det behövs.
Är alliansbygget problematiskt för de tre mindre partierna?
– Nej, jag ser det inte så. Alliansen innebär en möjlighet för oss att kunna påverka. Vi är en av fyra, och utifrån de siffror vi har är det väldigt bra. Vi uppfyllde större delen av våra vallöften under förra mandatperioden.
Har de tre mindre partierna hamnat i skuggan av Moderaterna?
– Ibland. Men det handlar inte om att man får någon plats, man tar sig plats.
Men med tanke på opinionsläget har ni väl inte lyckats ta plats?
– Nej, och där måste man tänka lite. Hur mycket minister är man i en alliansregering och hur mycket partiföreträdare är man? Nu har det varit en period där vi kanske var för mycket en del av en allians­regering. Och jag hoppas nu att våra ministrar och partiledningen blir mer partiledning och partiföreträdare.
Läs hela artikeln här.

Politiska/Expertkommentarer och sedan Fler bloggar.

Update:

Debatten i partiet är igång. Jag tror vi behöver sticka ut mer och bli tydligare men inte att utbyggd barnomsorgspeng är löningen…

Var social, dela med dig!
, , , , ,