Polisen får redan betalt en gång

Allsvenskan är snart slut men fotbollsfrågan är hetare än nånsin och polien har fattat tt beslut lagom till ishockyn börjar. Jag blev mycket förvånad när polisens pressmeddelande damp ner i min mailbox. Sedan kom stormen på twitter och den beskriver ungefär hur jag känner. Jag gillar inte att polisen börjar ta betalt för sina tjänster. De får redan betalt en gång via skattsedeln. Vad är nästa steg, nota vid demostrationer?

Jag uttalar mig i Nyheter24.

– Detta med att polisen vill börja ta betalt för viss verksamhet känns inte som en bra utveckling, säger hon till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Jag förstår att polisen ser att det det är ett merarbete när det blir upplopp i samband med till exempel derbymatcher, men så kan det bli i samband med demonstrationer och motdemonstrationer. Och där skulle det inte vara tal om att vissa skulle stå för den polisnotan. Likaså svårt just sätta ett pris på detta arbete. Erfarenheten säger ju att en våldsam match oftast följs av en lugn.

Även om man inte tycker jämförelsen med demostrationer så öppnar ju detta upp diskussionen vad som är att anse kommersiellt. Polisbevakningen sker på polisens initiativ, inte klubbarnas därför är detta så svårt. Vad händer som klubbarna vill ta in privata ordningsvakter? Polisen kommer nog svara detta är en polisverksamhet så dels vill de göra något privat men samtidigt vill de ha monopol.

Likaså vad hände rom nu också SL börjar ta mer betalat av fotbollsklubbarna för en extra t-bana och Det har varit mycket diskussioner om det hela i media, bra krönika av Hanna Fridén, Expressen, DN, Svd, The Viktor report om den privatiserade polisen, Nyheter24, Nyheter24 igen, Aftonbladet, Vänstra stranden och missa inte kostnadskalkylen. DN:s ledare skriver bra.

Nu finns tankar hos klubbarna att spela för tomma läktaren, tråkigt men förståligt de kommer gå back otroliga summor enligt polisens beräkningar. Enligt Polisen rör det sig om ca 50 000 timmar á 920 kr. Det är nästan 50 miljoner. Håller med kulturborgarrådet att detta blir som en extraskatt. Nyheter24 har ringt runt till partierna.

Fin sida som förslår mig som huliganutredare, spana också in hasgtag #pickszyber på Twitter – får se om social medier kan påverka politiken.

Update:

Polisen säger att det är Riksrevisionen som säger att de ska ta betalt.

Update II:

S är emot att polisen tar betalt.

Var social, dela med dig!
,