Praktik/företagsbesök

I fredags gjode jag ett mycket intressant företagsbesök/praktik på Städpulsen i Sollentuna för att höra mer om deras verksamhet, hur Rut-avdraget påverkar deras verksamhet och hur mycket svartjobb det finns kvar i branschen, har fler svarta jobb blivit vita osv.

Det blev klart under besöket att fler arbetar vit men tyvärr finns det fortfarande flera städföretag som fuskar med skatter bland annat genom att själva ta ut en hög lön och betala från sin egen lön svarta pengar utan att ha några anställda. Det finns också företag som inkluderar material i sitt Rut-avdrag och på så sätt undanhåller skattepengar.

Sedan talade vi en del om upphandlingar, Städpulsen är kollektivavtal anslutna och säger att i de I upphandlingar som görs med kommuner får inte kollektivavtal vara ett skallkrav vilket gör att många istället väljer företag utan kollektivavtal som har halva lönekostnaden och kan ta halva priset.

Sedan berättade de att de hjälper alla sina anställda komma in på SFI-kurser och att de städar bl a gratis åt Kvinnorjouren i Sollentuna.

Så här skriver Städpulsen själva om besöket på sin Facebook sida http://www.facebook.com/Stadpulsen

Svenskt Näringsliv för det fina initiativet att politiker äntligen kommer ut till oss företagare och diskuterar de frågor som vi brinner för och samtidigt ser vår verklighet, vår vardag. I samband med besöket diskuterade vi rutavdraget och hur viktigt det är att ha kvar det utan ändring. En del vet inte att det är samma avdrag som gäller för rotarbeten och snart också läxhjälp.  Minskas beloppet, kommer bli mindre arbetstillfällen, mer svartarbeten igen.

Många byter från svart städning till vit städning nu när de kan använda rutavdraget. Vi uppskattar att 50% av alla som anlitar städbolag som använder rutavdraget har tidigare haft svart städning, detta är baserat på en undersökning vi gjort.

De som tidigare arbetat svart möjlighet till ett normalt liv i Sverige. De får ett tryggt anställningsavtal hos en arbetsgivare som har kollektivavtal, försäkringar/pension och får gå i skola och lära sig svenska, uppsöka läkare, öppna bankkonto, ta lån, söka bostad.
De bidrar nu till samhället genom att betala skatt.

Rutavdraget är en bra affär. På 125 kronors arbetskostnad betalar Skatteverket ut 62,50.
Av de 125 är 25 moms, 31,42 arbetsgivaravgift, 30 kronor skatt.
Av 125 kronors lön kommer 86,42 tillbaka som skatter.

Rutavdraget är till samhällsnytta då flertalet av våra kunder är hårt arbetande småbarnsföräldrar som har fullt upp. Enda lediga tiden på helgen skall ägnas åt städning. Att få hjälp med städningen frigör mer kvalitetstid som kan ägnas åt familj eller arbete.

Osund konkurrens är att det finns en del städbolag som tar ut priser som är lägre än lönekostnader för företag med kollektivavtal. Går att avläsa i årsredovisningen. Det finns företag där ägarna har anställda som de inte redovisar, där ägaren själv tar ut en bra lön och betalar de som utför städning svart från sin egen lön om de alls betalar ut någon lön. Det är inte olagligt att betala lön under kollektivavtal, möjligtvis oskäligt. Bästa sättet att komma tillrätta med det är kanske att låta bli att anlita sådana företag så vida inte facket eller Skatteverket agerar.

Vi berättade om vårt samhällsarrangemang. Vi hjälper våra medarbetare att komma in i samhället, stöder Kvinnojouren i Sollentuna för deras fina insats, fick utmärkelsen årets kvinnohjärta 2012.
Vi kommer att donera pengar till Barnfonden under 2012, vi delar ut 20% av vinsten mellan januari-november 2012 till våra medarbetare som tack för deras insats.

Vi tror på Carolines engagemang och önskar att fler politiker blir engagerade i företagsfrågor, tillsammans kan vi arbeta för ett bättre och jämlikare företagsklimat och ett välstånd som är till lycka för Sveriges framtid.

Var social, dela med dig!