Avdrag för ungas bosparande kan mildra amorteringskrav

Pressmeddelande
Stockholm den 12 november 2014

Avdrag för ungas bosparande kan mildra amorteringskrav

– Finansinspektionens nya amorteringskrav kan öka höjden på muren som förhindrar unga att flytta in i sin första bostad. Vi måste nu börja överväga åtgärder för att unga att ta sig in på bostadsmarknaden. En sådan åtgärd skulle kunna vara ett avdragsgillt bosparande där unga via speciella konton får rätt att göra avdrag för bosparande. Vi föreslår nu att frågan utreds.

Det säger Caroline Szyber, Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson och ordförande i Civilutskottet, med anledning av finansinspektionens förslag till amorteringskrav motsvarande 50 procent av bostadspriset.

– Amorteringskrav kan säkert bidra till att kyla bostadsmarknaden. Det reser dock krav på unga att ha ett startkapital för att kunna mildra amorteringsstorleken till en hanterlig nivå.

– Vi måste överväga åtgärder för att hjälpa ungdomar till sin första bostad. En sådan åtgärd skulle kunna vara ett avdragsgillt bosparande där unga via speciella konton får rätt att göra avdrag för bosparande. Pengarna kan sedan användas till att köpa ett hus, en bostadsrätt, ägarlägenhet eller kooperativ hyresrätt, eller till att betala av på ett bostadslån., avslutar Caroline Szyber.

Var social, dela med dig!