FN är inte bättre än dess medlemsstater


Pressmeddelande
Stockholm 2 maj 2018
Caroline Szyber om veckorna i New York på FN:s högkvarter:
“FN är inte bättre än dess medlemsstater”.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber har under 12-27 april deltagit i en FN-resa som riksdagen ordnar ihop med Svenska representationen vid FN. Väl hemkommen är ett av de främsta intrycket ett vittnesbörd från en kvinna av Rohingyafolket som berättade om de övergrepp som hennes folk utstår i Burma.

-Säkerhetsrådet debatterade sexuellt våld mot kvinnor i konflikter, Razia Sultanas vittnesmål i detta kommer jag bära med mig resten av livet, säger Caroline Szyber.

-Spännande att se det viktiga arbetet Sverige gör i säkerhetsrådet och den stora skillnad ett land kan göra. Några av de frågor som varit uppe inkluderar Syrien flera gånger, Colombia, Jemen och Mellanöstern.

Under Carolines två veckor pågick också urfolksforum, med många vittnesmål om urbefolkningens utsatthet, främst kvinnors utsatthet.

-Diskussionen om världens urfolk tenderar handla om urfolkets relation till majoritetsbefolkningen i det land de bor, men vågar sällan ta upp våld och övergrepp på kvinnor inom gruppen. Kvinnorna förtjänar att bli sedda och hjälpta i sin situation.

-Veckorna hos FN har gett många insikter men främst har jag sett det stora reformbehov FN har. FN blir inte bättre än dess medlemsstater. Likaså har det varit tydligt att det finns stor självkritik och medvetenhet inom FN om vad som bör fungera bättre.

Var social, dela med dig!
,