Sluta tvångssterilisera

Igår blev jag förvånad  när jag läste DN.se att Alliansen kommit överens om att ytterligare utreda frågan om tvångssterilisering. Det var under dagen oklart om det var Alliansregeringen som suttit ned och förhandlat. Sedan blev det klart idag att det är gruppledarna för Allianspartierna i Socialutskottet som tagit fyra komplexa frågor och sagt de ska lösas. Om dessa bäst löses genom förhandlingar eller mer utredning och sedan förhandlingar har jag inte fått svar på. En proposition om könskorrigering arbetas det på inom Socialdepartementet men frågan om avskaffande av tvångssterilisering har lyfts ut enligt media. Det krav som ställs idag för att genomgå könskorrigering är; krav på sterilitet, svenskt medborgarskap och civilståndet ogift. Övriga skulle alltså tas bort men steriliseringskravet skulle vara kvar tills det utretts mer.

För mig som läst remissvaren kan jag informera att av de 70 remissinstanserna är en negativ och 3 tveksamma till att avskaffa lagen. Det handlar det ju inte om att byta kön utan att göra en korrigering av könet så att det stämmer med det kön man har från början. Det är alltså ingen kosmetisk operation eller lyxkonsumtion av vårdresurser. Det handlar om vård som avsevärt höjer livskvalitén hos dem det berör och som till och med kan vara livräddande. Så jag förstår inte vad det är som juridisk komplex och behöver utredas mer.

Jag har debatterat frågan om könskorrigering tidigare, lade motion på rikstinget och var uppe i debatten, och kommer fortsätta tills kravet på tvångssterilisering vid könsbyte är borta.

Var social, dela med dig!
, ,