Vapenamnesti + försvaret + pensioner

I tider då det talas ovanligt mycket om försvaret vill jag rekommendera denna reklamfilm fr norska försvaret. Viktigt komma ihåg vad det är vi försvarar! För allt vi har. Och allt vi är.

Sedan diskuteras det mycket pensioner. Jag förstår verkligen att många pensionärer har det svårt idag. Kristdemokraterna har kämpat och sett till att sänka skatten för pensionärer 4 gånger sedan 2005. Vid årsskiftet höjs också bostadstillägget för äldre med de lägsta inkomsterna. Tillsammans med föregående års höjning innebär det 340 kronor mer i månaden för en ensamstående äldre.

Det krav som pensionärsorganisationerna nu har är dock helt orimliga och verkligen kortsiktigt. Skulle bromsen slopas eller PPM-resurserna föras över till AP-fonderna så skulle detta bara vara en vinst för dagens pensionärer inte för deras barn eller barnbarn. Detta borde sägas tydligare. Ingen av 70/80/90-talisterna kommer redan som systemet är nu kunna leva på sin pension OM de inte utöver statliga pensionen har ett eget sparande. Vi måste spara själva, kan inte ta lån vi inte amorterar på och kommer definitivt få jobba längre. Jag rekommenderar Den hälsosamme ekonomisten som skrivit bra om detta och DN granskar de politiska förslagen.

Skriver med Allianskollegorna i justitieutskottet om vapenamnestin vi inför i vår i Expressen, Norran, Trelleborgsallehanda, Kuriren, Dagbladet, Dalademokraten, Folkbladet, Helsingsborgs dagblad.

Under de senaste åren har skjutvapen utan licens varit inblandade i ett antal allvarliga händelser. Om det finns tillgång till vapen kan också konsekvenserna av en specifik situation, exempelvis ett bråk, bli allvarligare än de annars skulle ha blivit.

De legala användningsområdena för vapen, såsom jakt eller sportskytte, ska självklart värnas. Men varje illegalt vapen vi kan få bort är ett vapen mindre som kan skada eller döda. Amnestin innebär att det är möjligt att anonymt lämna in vapen till polisen utan att riskera straff. Detta är ett led i Alliansregeringens mobilisering mot illegala vapen.

När det gäller många vapen har dessa införskaffats med vetskapen om att de är just illegala. Vapenamnestin blir en chans till att ångra sig för den som kommit på bättre tankar sedan dess. Dessutom finns det många fall där någon upptäcker att den har ett vapen som den inte visste om. Det kan exempelvis bli aktuellt när en anhörig flyttar eller avlider. Även då kan människor undvika att kontakta polisen av rädsla för att bli dömda för ett vapenbrott.

Men är det verkligen någon mening med att genomföra en amnesti? Det har tidigare genomförts två vapenamnestier i Sverige, 1993 och 2007, i båda fallen med gott resultat. 1993 lämnades det in 17 050 skjutvapen och 15 ton ammunition till polisen. 2007 lämnades det in ungefär 13 000 skjutvapen, drygt 800 vapendelar och 14 ton ammunition. Dessutom lämnades det under den här perioden in ett större antal legala vapen för skrotning än under en motsvarande period utan amnesti. Även våra grannländer har genomfört vapenamnestier i olika omfattning.

En vapenamnesti är bara en av flera delar i arbetet mot illegala vapen. Vi har de senaste åren fått ny lagstiftning som syftar till att motverka illegal tillverkning av och handel med vapen. Polisen och tullen har också fått bättre förutsättningar att ha kontroll över vapen som förs över gränsen. Reglerna om grovt vapenbrott har förtydligats och vapenhandlare har fått ytterligare krav på sig om anmälan och kontroll. Just nu pågår en utredning om ytterligare skärpningar.
Alliansregeringen tar brottsligheten på allvar. Med färre illegala vapen i omlopp minskar risken för att vapen används till brottsliga handlingar eller att människor drabbas av olyckor.

Var social, dela med dig!
, , , , ,