Jag har under föräldraledigheten fått otroligt många mail om nya vapenlagstiftningen. Det har varit stor oro för vad regeringen skulle göra av utredningen. Jag tycker att regeringen landat rätt i den proposition som nu presenteras.
Jag intervjuad i Svensk jakt.
Regeringen arbetar nu med ett förslag till skärpningar av vapenlagen. Enligt planen ska riksdagen debattera förslaget i slutet av juni. Därefter väntas beslut. Svensk Jakt har med anledning av det ställt ett antal frågor till partiernas företrädare i justitieutskottet.
Caroline Szyber, Kristdemokraterna, svarar:
Är legalt vapeninnehav ett problem, kopplat till grov kriminalitet i Sverige?
– Det finns en relativt stor tillgång till både legala och illegala skjutvapen. Redan i Alliansens rättsrapport sade vi: Bland grovt kriminella personer och grupperingar cirkulerar en mängd illegala skjutvapen. Det är viktigt inom den grova organiserade brottsligheten att kunna skrämmas genom att visa att man har vapen och att man inte tvekar att använda dem. Främst är det ju de illegala som är ett problem. På senare tid har vapenfrågor varit föremål för en intensiv diskussion. Händelserna på Utøya i Norge, skolskjutningarna i Finland, de frekventa skottlossningarna på allmän plats i Göteborgsområdet och inte minst skjutningarna i Malmö under vinterhalvåret har alla visat vilka risker som finns när skjutvapen kommer i fel händer. Signalerna från rättsväsendet är också att våldsbenägna kriminella personers användning av skjutvapen ökar.
Ska vapenmagasin jämställas med skjutvapen, och därmed vara licenspliktiga?
– Nej.
Anser ni att tillstånd att inneha halvautomatiska kulgevär för målskytte inte ska kunna meddelas för vapen som kan laddas med mer än sex patroner?
– Nej.
Tycker ditt parti att tillstånd att inneha halvautomatiska gevär för målskytte ska tidsbegränsas till att gälla i högst fem år?
– Nej.
Ska helautomatiska vapen (k-pistar) helt förbjudas för målskjutning?
– Nej.
Vad har ditt parti för generell inställning till jakt och målskytte i Sverige?
– Jakt och fiske är kanske landsbygdens viktigaste fritidssysselsättningar och bär upp en stor del av kulturen på landsbygden. Älgjakten är på många håll en av årets höjdpunkter, som involverar de flesta i samhället på ett eller annat sätt. Jakt och fiske är viktigt för landsbygdens folk och blir också allt viktigare för turistnäringen. Genom jakten och fisket kommer människor nära naturen och förstår att uppskatta vikten av att bevara naturmiljöerna. Därigenom stärks medvetandet om behovet av en ekologiskt hållbar utveckling.