Medmänsklig lagstiftning – Lex Victor

De senaste dagarna har man i Aftonbladet kunnat läsa om mamman Sara vars son Victor gick bort, och då hon inte dagen efter han gick bort tog sig till Arbetsförmedlingen, förlorade hon sin sjukpenning. Hon överklagade beslutet till länsrätten där hon fick rätt. Slutet gott, nej för då överklagar Försäkringskassan till kammarrätten som sade att hon ej har rätt till ersättning. Försäkringskassan har tidigare sagt att sorg inte är en sjukdom. Det finns ingen laglig möjlighet att ge sjukpenning de första 14 dagarna. Detta eftersom det inte finns någon bestämmelse om undantag från reglerna ens i så här ömmande fall. Jag tycker detta är helt orimligt, man kan inte behandla människor som varit med om det värsta i sitt liv hur som helst.

Idag under frågestunden presenterade Socialministern Göran Hägglund (Kd) sorgepengen. Detta förslag som Alliansen lagt fram innebär att om ett omyndigt barn dör ska föräldrarna har rätt till ersättning från föräldraförsäkringen under två veckor, i en så kallad sorgepeng. Eller Lex Victor skulle vara ett passade namn sa Hägglund.

Jag tycker det är bra att man ändrar reglerna så att man får pengar från föräldraförsäkringen om ett omyndigt barn dör.

-Det har inte handlat om pengar för mig utan om en lagändring. Det känns kanonbra om det blir så nu. Det kommer ge föräldrarna tid att sörja i fred, utan att behöva tänka på byråkratiska regler, sade mamman i Aftonbladet.

Det är inte varje dag Aftonbladets Lena Melin ger tummen upp och inte låter någon skugga falla på regeringen ”…den här diskussionen har mer handlat om myndigheten, i det här fallet arbetsförmedlingen.”

Jag är glad för Lex Victor – det är en sann kristdemokratisk lagstiftning – en medmänsklig lagstiftning.

Var social, dela med dig!
, ,