När Polens historia blev nutid

Polen har drabbats av en katastrof. I lördags skedde den fruktansvärda flygkraschen i Smolensk. Flera ledande politiker, statstjänstemän och stora delar av försvarsledningen fanns med på planet som var på väg till Katyn för att deltaga i en minnesstund, 96 passagerare – ingen överlevde. Exakt vad som skett är ännu inte klart, det var tät dimma och piloten hade svårt att landa. Att så många ledande personer åkte i samma plan har ifrågasatts av flera.

I april 1940 dödades omkring 22.000 polska officerare i Katyn av den sovjetiska säkerhetstjänsten. Detta hemska, kallat Katynmassakern, har gjort att polacker kallar Katyn för dödens skog. Samma plats 70 år senare, blir nu åter dödens plats efter helgens flygkrasch.

Expressen skriver Starka Polen, DN kallar det historiens förbannelse och uttrycker det bra ”Det vilar en förbannelse över Katyn. Skogarna utanför Smolensk kommer att gå till historien som en plats där ledande polacker stupat vid två tillfällen i modern tid. Gårdagens tragedi kommer för alltid att kopplas samman med massakern för 70 år sedan.” Natalia Kazmierska skriver att Ärren gör kraschen mer tragisk.

Som vanligt skriver Maciej Zaremba otroligt bra – han lyckas få ord av känslor. ”Katyn är, efter Auschwitz, det svartaste ortnamnet i polskt minne. De som sköts där med nackskott 1940, över 22.000 krigsfångar, blev dömda till dubbel förintelse: i fyrtio år efter massakern fick ordet ”Katyn” inte nämnas offentligt.”

Lech Walesa, legendarisk polsk ex-president och Nobels fredspristagare, uttrycker det bra i lördags: ”Sovjet dödade den polska eliten i Katyn för 70 år sedan. I dag dog den polska eliten när de var på väg för att visa sin vördnad för de polacker som dog där.”

Polen har nu en veckans landssorg. Hela världen känner med Polen i deras stora sorg – ett lands vars folk som fått uppleva fler krig, ockupationer och diktatoriskt förtryck. Polens elit åkte för att hedra de tusentals som föll offer i offer i Katyn och föll själva på väg dit, på detta sätt blir nu Polens historia en del av nutiden.

Inom två månader efter presidentens död måste en ny president väljas, enligt polsk grundlag. Vad som kommer ske i den polska politiken och vem som tar över i det kommande nyvalet får behandlas i ett framtida blogginlägg.

Var social, dela med dig!