Vad kan vi lära av valet?

Som jag skrev i förra blogginlägget så sitter jag med i den grupp som ska analysera valet på uppdrag av KDU. Det ska bli spännande. Jag har den senaste vecka funderat en hel del på valrörelsen, valutgången och eftervalsdebatten.

Jag skrev en artikel på Politikerbloggen i helgen och jag blir förvånad över de kommentarer som kom. Det känns som om vissa medvetet vill missförstå och dessutom läser in saker som jag inte har skrivit. Jag fokuserade på det jag hoppas att vi tar med oss till nästa valrörelse: ta alltid debatten, gör om valsystemet så att det fungerar för fler partier och tala mer om framtiden.

Jag uttryckte tydligt att jag gärna skulle ha sett att vi skulle ha tagit mer debatt med Sverigedemokraterna under valrörelsen. Å ena sidan  har media, som i vissa fall publicerat debattartiklar och sänt reklamfilmer för SD,  underlåtit att kritiskt granska partiets förslag/politik. Å andra sidan har vi politiker ett ansvar för att det gått såhär. Jag hade helt enkelt velat se att fler tagit debatten mot SD. Varför var det så få som ifrågasatte deras siffror? Påvisade fel? Vågade ingen?

Flera har sagt att det är viktigt att ta debatten. Peter Soliander skriver såhär ”Själv tror jag att det är viktigt att ta debatten. Det handlar främst om att komma till rätta med en attityd som är vanlig bland människor. Det är viktigt att enskilda människor förstår sitt ansvar i att göra tillvaron mer tolerant och mänsklig.”

Samtidigt kan jag förstå att många tycker den debatt som de får när de skriver om integration, migration eller SD lätt blir hätsk. Jag skrev inget mer om SD i artikeln och jag skrev inget om deras väljare, utan lämnar vidare analysen till forskarna. Ändå blev det många kommentarer som var så aggressiva att det verkar som de inte har blivit publicerade och Politikerbloggen var tvungna att påminna om regler för kommentarer. Detta har hänt på andra SD-kritiska artiklar, DN har flera gånger stängt av sitt kommentarsfält. Varför undrar jag? Vad är det som väcker mer känslor än när folk är kritiska mot vissa vänster eller höger partier?

Det andra som jag ville lyfta fram i min artikel, men vilket ingen av kommentarerna fokuserade på, är framtiden. ”Det är alltid julafton i en valrörelse, alla bara lovar en massa mer av allt” uttryckte en kille på en skola när jag var där på debatt. Jag tror att skillnaden mellan de olika partierna skulle bli tydligare om valrörelsen handlat mer om framtida visioner.

Det finns ett missnöje och Sverige har varit dåliga på integration men det betyder inte att det är fel med migration. Det är viktigt att se att det är två helt olika frågor. Samtidigt som många har åsikter kom varken integration eller migration bland de viktigaste frågorna för väljarna enligt väljarundersökningen Valu.

Var social, dela med dig!
, ,