Dagens efter ett orättfärdigt val – sorg efter kravaller mot fredlig manifestation

Igår var det ‎3 månader exakt sedan vårt egna riksdagsval och jag befinner mig som valobservatör i Europas sista diktaturVitryssland/Belarus som hade presidentval igår. Redan på lördagkväll sades på nyheterna här att pansarvagnar var på väg in mot Minsk och ovanligt mycket polis på gatorna. Temperaturen i detta kalla land var redan då på väg upp dagen innan valet val.

Jag bevakade valet och kring det finns en hel del jag är kritisk mot som jag rapporterat in till OSSE men jag bloggar mer om det efter OSSE-presskonferensen hållits. Lite kort kan sägas att valdagens ser klart annorlunda från i Sverige i  regionen Berezion spelades musik utanför och i vallokalerna. Likaså såldes vodka i lobbyn – allt för att få folk att gå och rösta. Å i Cherven var vi på en vallokal som erbjöd gratis bio för alla första gångsväljare. Det var mycket polis i vallokalerna men lungt. Som sagt var fokus mer på andra saker än själva valet. Intressant var vid öppningen att det fanns hela 15 stycken valfunktionärer och sedan 8 stycken inhemska valobservatörer från olika organisationer. Rösträkningen är den jag är mest kritisk till, jag fick inte se någotting utan sattes i ett hörn i andra delen av rummet och flera andra valobservatörer har upplevt samma sak. Lukasjenko fick inte oväntat 80 % av rösterna.

Det jag nu knappt lyckats smälta är vad jag var med om på kvällen, se bilder r och här och här. Efter vallokalerna stängde var det några av oppositionspolitikerna som ordnat en manifestation på Oktobertorget. Det är med stor sorg i hjärtat jag själv bevittnade en fredlig manifestation på torget som slogs ned med brutalt våld. Polisen var brutala och det var massa poliser och 19 pansarvagnar runt torget. Jag var själv tvungen att fly in till en hotell i närheten för att få skydd när polisen stormade torget. En av presidentkanidaterna Nekljajev slogs medvetslös och hämtades sedan på sjukhuset och blev bortförd trots att han har en hjärnskakning. Flera försvinnande efter igår är rapporterade, även kandidaterna Andrej Sannikov, Nikolaj Statkevitj och Grigorij Kostusev greps. Det är inte sant som svensk media raporterar att demostrantera mascherade mot presidentpalatset, det är vitrysk propaganda i ett försök att berättiga deras övervåld mot oskyldiga människor.

Jag mår bra under omständigheterna men är chockad över den enorma brutalitet som användes igår och att folk slogs blodiga framför mina ögon. Jag är så imponerad av alla dem som kämpar för demokrati här och riskerar sina liv.

Intervjuer med mig: DN och AB och Makthavare.se och TV4 och SR och tidningen Kristdemokraten

Var social, dela med dig!